Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Det onde. Bind 2


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


En amerikansk provinsby rystes af en række uforklarlige og grufulde forbrydelser mod børn. Nogle af de truede børn tager kampen op mod det onde, og da historien gentager sig, vender de som voksne tilbage.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 18. dec. 2018

Den amerikanske forfatter Stephen King er herhjemme stadig bedst kendt som den litterære baggrund til en række gyser- og horrorfilm. Årsagen til, at denne produktive forfatter er en af de mestlæste i sit hjemland må snart gå op for et bredere dansk publikum. Med udgivelsen af 3-binds værket Det Onde bør Stephen King endegyldigt, slå sit navn fast. Det er ganske enkelt et formidabeltvelkomponeret romanværk, der her bliver præsenteret på dansk i en uovertruffen oversættelse af Anders Westenholz. (Han må simpelthen ha' nydt det!). Gys og horror er Kings virkemidler i denne storefortælling om pubertetens forbandelser anskuet fra en gruppe 12-årige outsidere i et lille samfund i det store USA. Med et lille spring på 27 år, fortalt i en parallelhandling, følges denne lillegruppes kamp mod den forbandelse, som hviler over byen Derry. Vold, mord og terror stilles overfor venskab, uskyld og glæde. Det er et fantastisk psykologisk portræt af disse 12-årige tabere, deressamvær og indbyrdesafklaring. Og omplantningen til voksenverdenen, stadig med de samme indbyrdes relationer, gør dem til mennesker, man ikke slipper lige med det samme. Stephen King har ganskevist herhjemme mest tag i en yngre læserskare via sine filmatiseringer, men det vil alligevel kun være et fåtal af skolens ældste elever, der vil være i stand til at tygge sig igennem romanens godttusind sider. Men med lidt god vilje og barndommens uskyld im mente, kan den eventuelt placeres i lærernes pædagogiske bibliotek, så kan tiden vise om Det Onde vil brede sig.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Per Månson

d. 19. dec. 2018

Der er tryk på King-oversættelserne for tiden. Her foreligger endelig hans hovedværk, og 2-3 andre romaner følger i år. En amerikansk provinsby gennemrystes periodisk af uforklarlige mord, forsvindener og blodig vold. Det gode, der i denne bog er repræsenteret ved 7 11-12-årige børn tager kampen op mod DET og besejrer det næsten, men sværger at vende tilbage, hvis DET gør det. 25 år efter er DET på spil igen og kampen genoptages. Det er handlingsskelettet, som King på mesterlig måde fylder ud. Bogen starter næsten ved slutningen, mens hele historien fortælles med flashbacks, hurtige krydsklip mellem de to kampe og et utal af historier i historien. Netop som historiefortæller er King suveræn, ikke blot hans personer lever, uhyrerne får også dimension og bliver sandsynlige, og som i alle gode gysere er der en 'plausibel' forklaring på det overnaturlige. Og, hvad der især er Kings kendetegn: beskrivelserne af det såkaldte 'naturlige' liv er næsten lige så fyldt med gru og rædselsom det overnaturlige. For et barn er skolens bøller, den voldelige far osv. lige så store farer som monstre fremmanet af fantasien. Oversættelsen er flydende, omslaget stærkt - og bind 3 kan nemt udlånes som 1 dags expres-lån.


Berlingske tidende

d. 22. jan. 1994

af

af

Lars Henrik Aagaard

d. 22. jan. 1994


Information

d. 26. maj 1990

af

af

Søren Schou

d. 26. maj 1990


Politiken

d. 31. maj 1990

af

af

Harald Mogensen

d. 31. maj 1990


Jyllands-posten

d. 19. juni 1990

af

af

Flemming Chr. Nielsen

d. 19. juni 1990


Land og folk

d. 28. juni 1990

af

af

Carsten Skov

d. 28. juni 1990


Berlingske tidende

d. 26. juni 1990

af

af

Lars Henrik Aagaard

d. 26. juni 1990