Gå til indholdDet lange farvel


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

453 sider

Udgivet

2013

genre/form

roman,

krimiOriginaludgave

1962


Beskrivelse


Krimi. Detektiven Marlowe kommer i vanskeligheder, da han hjælper en meget beruset mand, der af en ung dame bliver smidt ud af en Rolls-Royce


Anmeldelser (5)


27. apr. 1998

Det er intet mindre end en krimiklassiker, vi nu får i den 4. danske udgave (3.udgave kom i 1984) i det forfatterskab, der om noget udgør fundamentet indenfor den hårdkogte del af private eye genren. Det er tillige den sidste af de ialt 6 romaner med den navnkundige privatdetektiv Philip Marlowe i hovedrollen og med 50'ernes korrupte og depraverede Los Angeles som kulisse. Marlowe er eneren, på mange måder den romantiske helt der alene og med stor viljestyrke fighter sig igennem og bag whiskeysløret gemmer på et stort hjerte, der banker for retfærdighed og trang til at rydde op i retsvæsnets og politiets korrupte metoder og for at gennemhulle mafiaens dominans. Marlowe indleder sin nye, dybt komplicerede sag med at fatte sympati for krigshelten og flanøren Terry Lennox. Men Lennox forsvinder til Mexico, og da Lennox' rige kone bliver myrdet, trækkes Marlowe automatisk ind i jagten. Sagen bliver hurtigt fantastisk udspekuleret og er mesterligt udtænkt. En krimi der forholder sig stærkt samfundskritisk og engageret til sin tid. De sproglige virkemidler med den underspillede ironiske humor og den præcise sans for den afgørende detalje gør også bogen til en helt speciel oplevelse.

Lektørudtalelse

Af

Helle Winther Olsen

18. dec. 2018

I det, der skulle blive Raymond Chandlers sidste rigtige kriminalroman, Det lange farvel (orig.udg. 1953), finder vi privatdetektiven Philip Marlowe i det vante "west-coast"-miljø i og omkringLos Angeles. Via sit bekendtskab med krigshelten Terry Lennox rodes Marlowe ind i undersøgelserne omkring mordet på Sylvia, Terrys hustru og datter af den indflydelsesrige bladejer, Harian Potter.Marlowe begynder at grave dybere og dybere ned i det væv af løgne, fortielser, halve sandheder og falske spor, der krydrer dette komplicerede men mesterligt fortalte krimi-plot. Romanens miljø erLos Angeles i 50'erne, en jungle, hvor gangstere, korrupte embedsmænd og andet magtmisbrug tilsynelanedne trivedes fint. Marlowe, en mand uden illusioner, påtager sig at rydde op i dette morads,hvilket ikke sker uden blodige omkostninger. Altsammen skildret i et meget humoristisk sprog af en forfatter, der udover at kunne skrue en intrige sammen også var en stor stilist. Bogen, der ernyoversat af KurtKreutzfeld, udkom sidste gang på dansk i 1962. Den har ikke været til at opdrive i en årrække og er en oplagt anskaffelse for alle biblioteker.

Lektørudtalelse

Af

Finn Windfeldt Hansen

Børsen

Af

F.

1984-11-26

Berlingske tidende

Politiken

Af

Harald Mogensen

1984-12-05


Informationer og udgaver

Bog

2013

Bog

2000

Bog

1998

Bog

1998

Bog

1991

Bog

1984

Bog

1962

Ebog

2013

Lydbog (net)

2004

Lydbog (bånd)

1979