Bøger / faglitteratur

Det lærende samfund : hyperkompleksitet og viden


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
304 sider: ill.
Udgivet
2001
Ophav

Beskrivelse


Bogen består af fire dele: I første del sammenfattes analysen af vor tids samfund som et hyperkomplekst samfund. I anden del fremlægges der en systematisk skematisering af nøglebegreberne "viden", "læring" og "undervisning". I tredje del ses der fremad: Hvordan vil et lærende samfund være struktureret? Hvordan fungerer universiteter og uddannelsesinstitutioner? Hvordan indrettes virksomheder og organisationer så de fremmer læring og udvikling? Og hvordan forandrer de demokratiske strukturer sig i overgangen fra velfærdssamfundet til det lærende samfund? I fjerde og sidste del analyseres to af det hyperkomplekse samfunds vigtigste reflektionsressourcer: kunsten og religionen.

Indhold

Diagnose (Fra hyperkompleksitet til læring ; Danmark - mellem tradition og hyperkompleksitet ; Samfundets genbeskrivelse) ; Systematik (Viden i det hyperkomplekse samfund ; Læring og undervisning) ; Prognose (Det lærende samfund ; Den lærende organisation ; Den lærende kommune) ; Refleksion (Kunsten efter avantgarden ; Religionen efter religionskritikken ; Paradoksi, interferens og polylogi)


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. okt. 2001

af

af

Martin Hjelmborg

d. 17. okt. 2001

Forfatteren prøver i bogen her at give nogle bud på konskvenserne af at vores samfund er blevet, hvad han kalder hyperkomplekst. Herved bygger bogen videre på Det hyperkomplekse samfund, 1998, hvor forfatteren gav en samlet analyse. Bogen er i 4 hovedafsnit: Først en analyse af, hvorfor Danmark skal forstås som et hyperkomplekst samfund, dernæst grundige definitioner af nøglebegreberne i bogen, som forfatteren vælger at tolke dem, heriblandt modeordene "læring", kompetencer", m.m., hvor Qvortrum harcellerer over den inflation, der er kommet i disse begreber. Tredje del er et bud på, hvordan man skal håndtere de udfordringer, et sådant samfund og dets borgere giver. Her får de traditionelle organisationer nogle hak i tuden, hvor forfatteren viser, at deres topstyrede pyramidestruktur hører en fortidig samfundsform til. Sidste afsnit er om, hvordan det hyperkomplekse samfund spiller ind i kunsten og religionen, hvor sidstnævnte pludselig får en meget væsentlig rolle igen ("paradokshåndtering"). En væsentlig bog for alle, der beskæftiger sig med samfundsudviklingen (samfundsforskere, topledere, politikere), trods det knudrede fagsprog. Indhold, forord, ordforklaringer, (fyldig) litt.liste (da.eng.ty.), navne- og emneregistre.


Politiken

d. 14. dec. 2001

af

af

Carsten René Jørgensen

d. 14. dec. 2001


Berlingske tidende

d. 20. okt. 2001

af

af

Peter Johannes Schjødt

d. 20. okt. 2001


Salt

Årg. 11, nr. 1 (2002)

af

af

Kurt Aagaard Nielsen

Årg. 11, nr. 1 (2002)