Bøger / faglitteratur til børn / interviews

Det handler ikke om mad : om anoreksi, bulimi, overspisning, idræts-anoreksi, tvangsmotionering og lettere spiseforstyrrelser


Beskrivelse


Gennem interviews med unge med spiseforstyrrelser og behandlere beskrives de unges forhold til krop, kost og vægt.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. feb. 2001

af

af

Lene Kristiansen

d. 28. feb. 2001

Det handler også om mad - men ikke kun. For hvor det før var anoreksi, bulimi og sidst overspisning man fokuserede på, regnes tvangsmotionering og idrætsanoreksi nu også med under begrebet spiseforstyrrelser. Per Straarup Søndergaard har valgt at belyse emnet gennem samtaler med en række mennesker, psykoterapeuter, psykiatere, lærere, forskere, frivillige i foreninger og de spiseforstyrrede selv. Tanken er, at artiklerne kan bruges som oplæg for diskussioner blandt unge i skolerne om kost, krop og vægt. Bogen fortæller gennem interviewene om de forskellige former for spiseforstyrrelser. Historierne går tæt på de unge og er fyldt af regler, tvangstanker med næsten ubrydelige mønstre og alligevel erkender mange af dem, hvor syge de er. Det kan være ganske små bemærkninger om vægt, der er katalysatoren, men det kan også være ren kynisme, som det fortælles i historien om formanden for Dansk Taekwondo Forbund, K. Schwartz. Bogen viser at holdningerne til behandlingsmetoder er meget forskellige, og at det ofte er meget individuelt, hvad den enkelte patient har brug for. Desværre også at ventetiden på at komme i behandling er katastrofal lang. Et godt supplement til de mere faktaprægede bøger - sidst litt., internetadr. og foreningsliste. Fra 13/14 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. feb. 2001

af

af

Hans-Christian Uth (skole)

d. 28. feb. 2001

Dokumentarisk fagbog opbygget som flere andre af forfatterens bøger. Det vil sige en række interviews, dels med fagfolk dels med sygdomsramte. Bogen vil være meget anvendelig på 9.-10. klassetrin - såvel i en undervisningssammenhæng som i selvstudieforløb. Teksterne er forholdsvis let læste men kræver i kraft af emnet en vis modenhed, og interviewene med fagfolk er lidt vanskeligere end de øvrige. Interviewene suppleres med kortere fakta-tekster. Illustrationerne er få s/h-fotos, som er stemningsskabende og dokumenterende. Bogen omhandler både anoreksi, bulimi, overspisning og lettere spiseforstyrrelser, og den rummer den nyeste viden på området. Der afsluttes med omfattende materiale- og adresselister. Til bogen er udarbejdet et udmærket opgavehæfte med opgaveforslag, diskussionsoplæg og forslag til større tematiske arbejder. Det handler ikke om mad kommer tættere på skæbnerne bag overskrifterne end de øvrige titler udgivet inden for de sidste år: Pæne piger? fra 1997, Spiseforstyrrelser i serien Bagom overskiften og Spiseforstyrrelser i serien Baggrund og debat begge fra 1999.


Sygeplejersken

Årg. 101, nr. 33 (2001)

af

af

Hanne Lindhardt

Årg. 101, nr. 33 (2001)


Folkeskolen

Årg. 118, nr. 26/27 (2001)

af

af

Annette Westrup

Årg. 118, nr. 26/27 (2001)


Børn & bøger

Årg. 54, nr. 4 (2001)

af

af

Kirsten Aggerholm

Årg. 54, nr. 4 (2001)


Efterskolen

Årg. 33, nr. 20 (2001)

af

af

Bodil Christensen

Årg. 33, nr. 20 (2001)