Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Det forår da far kom hjem


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Danmark befries, og far kommer hjem. Mor er utilfreds med bare at være hjemmegående og får sit arbejde tilbage. Bente får en ny legekammerat.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. jan. 2002

af

af

Lis Mikkelsen (skole)

d. 23. jan. 2002

Hjørdis Varmers tre bøger om Bente under 2. verdenskrig er stadig forunderligt friske og læseværdige. Bøgerne udkom første gang i 1982 og er nu genudgivet i Zoom indserien. De har fået et mere appellerende omslag, en let bearbejdning og en mere læsevenlig typografi. Det er stadig Tormod Kiddes sort/hvide kultegninger der sammen med fotos fra tiden illustrerer og udbygger historien. Vi følger Bente og hendes familie fra 1944-45.Faderen er med i modstandsarbejdet og går under jorden i Sverige. Familien savner ham, men det er ikke uden problemer at få ham hjem igen efter befrielsen. Perioden er spændende, og det er handlingen også, men forfatteren undgår stor ydre dramatik og fortæller om krigens vilkår for ganske almindelige mennesker. Der sker uhyggelige ting i samfundet, men de overskygger ikke at man kan leve udmærket i et mangelsamfund, og at der er gode mennesker også i fjendens lejr. Krigen er kulissen, der selvfølgelig har betydning, men det er spændingen menneskene imellem der er interessant. Bøgerne er til selvstændig frilæsning for 3.-4.kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Frederik Jakobsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Bente og hendes mor oplever kapitulationsaftenen med al dens fest og glæde. Aftenen tilbringes sammen med onkel Peter og tante Lise. Faderen kommer hjem fra Sverige som medlem af BRIGAØEN. Morog Bente møder far, der har dejlige sager med hjem: chokolade og silkestrømper. På skolen får Bente at vide, at hendes lærer fr. Levin har mistet sin far i tysk KZ-lejr. I opgangen dukker der en nyfamilie op, en jødisk. Familien har en pige på Bentes alder; og nu får Bente at vide, hvorledes jødernes flugt for tyskerne foregik. Bogen giver i en meget sikker form små episoder, som stærktillustrerer et barns reaktion overfor problemer som f.eks. familiens økonomi, vareknaphed m.m. Bogen har god typografi, fotos og tegninger. Fra 5.-6. klasse selvlæsning.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Rossen (børn)

d. 18. dec. 2018

3. del af Hjørdis Varmers trilogi: Dage under krigen. Vi er nået frem til Danmarks befrielse den 4. maj 1945. Bente og hendes mor oplever den historiske dag sammen med onkel Peter og tanteLise, og fejrer den sammen med talrige andre danskere. Det er en meget atmosfærerigtig og virkelighedsnær skildring. Far vender hjem fra Sverige, han har som de fleste andre danske sabotører, dermåtte flygte til Sverige, meldt sig til »den danske brigade«. Gennem en jødisk piges skæbne hører vi om jødernes flugt til Sverige. Igen en realistisk og varm beretning om nogle mennesker, der haroplevet krigen, som langt de fleste danskere erfarede den. En god bog om besættelsetidens sidste to år, med billeder: »fotos og ill. af Thormod Kidde«, der underbygger teksten i den let læseligePolo-serie. For alle børnebiblioteker. Fra 12 år.


BUM

Årg. 20, nr. 3/4 (2002)

af

af

Bo Nake

Årg. 20, nr. 3/4 (2002)


Vestkysten

d. 19. sep. 1980

af

af

e-h

d. 19. sep. 1980


Aalborg stiftstidende

d. 3. sep. 1980

af

af

Lange

d. 3. sep. 1980


Berlingske tidende

d. 24. aug. 1980

af

af

Bodil Carlsson

d. 24. aug. 1980


Lands-avisen Aktuelt

d. 22. sep. 1980

af

d. 22. sep. 1980


Aarhuus stiftstidende

d. 15. sep. 1980

af

af

Dorte Søholm

d. 15. sep. 1980