Bøger / skønlitteratur / roman

Det første menneske


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Erindringsroman, fundet som ufærdigt manuskript ved forfatterens død i 1960, om en fattig barndom og opvækst i Algeriet, præget af faderens død under 1. verdenskrig.

Anmeldelser (14)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Mogens Faber

d. 18. dec. 2018

Ved sin død 47 år gammel i 1960 efterlod den franske forfatter og nobelpristager Albert Camus et manuskript, som senere er blevet udgivet i Paris og nu ser dagens lys i dansk oversættelse. Derer tale om kladden til en erindringsroman, der fortæller historien om en fyrreårig mand, der prøver på at finde ud af, hvem hans far var. Faderen døde under 1. Verdenskrig kort efter drengensfødsel, men har ikke efterladt sig mange spor. Men Jacques Cormery, som han hedder, benytter lejligheden til at memorere sit eget liv og opvæksten i Algeriet, barndommen, skolegangen oggymnasietiden præget af stor ensomhed, da han ikke kunne dele sine erfaringer med moderen, der er analfabet, og i skoletiden skammer sig over sin fattige baggrund og føler han må starte på bar bundsom 'det første menneske' på jorden. Efterstillet i bogen har man optrykt Camus' noter til romanen, ligesom der i bogen er fodnoter her og der, som kommenterer teksten. Et spændende og uddybendesupplement til bekendtskabet medCamus, der må læses med overbærenhed: Mange ting var uden tvivl blevet ændret radikalt i bogen, hvis Camus selv havde færdiggjort manuskriptet. Så læseren af bogenher må finde sig i gentagelser, navneroderi og her og der sproglig uoplagthed. Og tænke sig frem til, hvilken bog, der kunne være kommet ud af det, hvis ikke en trafikulykke havde sat punktum forCamus' liv.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. apr. 2014

af

af

Tina Schmidt

d. 22. apr. 2014

Bogen Det første menneske er et ufuldstændigt, efterladt manuskript til en erindringsroman af Albert Camus fundet ved hans død. Skriftets sidste del består af forfatterens noter og henvender sig derfor i høj grad til læsere med særlig interesse for edition og editionsteori samt fans af forfatteren, der ønsker et andet kendskab til personen Camus, end det man opnår gennem læsningen af de øvrige værker.

Hovedpersonen Jacques Cormery reflekterer tilbage på sit livs ydmyge begyndelse i Algeriet. Han rejser tilbage for at søge viden om faderen, der døde i 1. verdenskrig. Jacques' historie er en fortælling om fattigdom og om at vokse op med en kompliceret mor og en tyrannisk bedstemor. Han er dygtig i skolen og trives i denne verden, der ikke er plads til i hjemmet. Både mor og bedstemor er analfabeter uden tid, overskud eller intelligens til at have et koncept om fx religion, stat eller patriotisme. Det er kun grundet en skolelærers indsats, at Jacques får et andet liv.

Der er ikke sket nævneværdig ændring i forhold til førsteudgaven fra 1995, hverken med forord eller appendiksteksterne. Årsagen til forøgelsen af sidetallet er blot den moderniserede font og ændret læsevenlighed i forhold til layout.

Albert Camus' efterladte, ufuldstændige erindringer. Indeholder anseelig mængde appendiks- og editionsmateriale. Der er ikke sket betydningsbærende ændringer siden førsteudgaven. Dog er den layoutmæssigt pænere og mere læsevenlig. Kan erstatte ældre, slidte eksemplarer.


litteratursiden.dk

d. 16. sep. 2014

af

af

Jesper Just Nielsen

d. 16. sep. 2014

Camus’ sidste store værk er et ufærdigt, nostalgisk erindringsbillede, der netop i kraft af sin ufuldstændighed fremstår fuldstændig perfekt i al sin upolerethed. En kold dag i januar 1960 omkom frans...


Weekendavisen

d. 13. okt. 1995

af

af

Poul Behrendt

d. 13. okt. 1995


Berlingske tidende

d. 10. okt. 1995

af

af

Per Theil

d. 10. okt. 1995


Berlingske tidende

d. 24. maj 1997

af

af

Søren Kassebeer

d. 24. maj 1997


Kristeligt dagblad

d. 20. juni 2014

af

af

Kristian Østergaard

d. 20. juni 2014


Jyllands-posten

d. 10. okt. 1995

af

af

Flemming Chr. Nielsen

d. 10. okt. 1995


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 10, nr. 1 (1996)

af

af

Hans Jørgen Thomsen

Årg. 10, nr. 1 (1996)


Politiken

d. 10. okt. 1995

af

af

Thomas Bredsdorff

d. 10. okt. 1995


Information

d. 10. okt. 1995

af

af

Torben Brostrøm

d. 10. okt. 1995


Kristeligt dagblad

d. 1. nov. 1995

af

af

Bent Windfeld

d. 1. nov. 1995