Gå til indholdBøger / faglitteratur

Det fælles bedste : introduktion til personalismen


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

127 sider: ill.

Udgivet

2012

Ophav

Steffen Boeskov(redaktør)

Leif E. Kristensen(redaktør)

Beskrivelse


Om personalismen, en filosofisk og politisk tænkning, der forsøger at indkredse, hvad et menneske er - og tage de sociale og samfundsmæssige konsekvenser af det


Indhold

  • Det relationelle menneske : du og jeg, Alfred

  • Det engagerede menneske : du er fri til fællesskab

  • Det værdige menneske : du er uden for nummer

  • Personalismens udfordringer : du og jeg - på vej


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. nov. 2012

af

af

Søren Brunbech

d. 12. nov. 2012

Personalisme som politisk filosofisk retning har hidtil ikke vundet fodfæste i Danmark, men denne let tilgængelige introduktion kan måske være med til at fremme interessen blandt de engagerede i samfundsdebatten.

Personalismen er en politisk og filosofisk bevægelse med rødder tilbage i 1900-tallets begyndelse, der sætter det enkelte menneske og dets relationer med andre i centrum, i modsætning til individualismen (liberalismen), og kollektivismen (socialismen). Jonas Norgaard Mortensen, der er uddannet inden for statskundskab, giver en klar pædagogisk fremstilling af tankesættet bag, og han argumenterer for, hvorfor personalismen er relevant i vores nuværende krise. Han præsenterer også en række fremtrædende personligheder, der har været inspireret af personalismen, bl.a. Desmond Tutu, Václav Havel og Martin Luther King.

Der er ingen andre nyere danske titler om personalismen. Bogen vil nok, med sin grundlæggende diskussion af måden at indrette samfundet på, have læsere til fælles med Rune Lykkeberg Alle har ret : demokrati som princip og problem, 2012.

Personalismen er en europæisk, filosofisk og politisk strømning, der ser personen og relationer mellem personer som kernen i samfundet. Den har hidtil har været stort set ukendt her i landet, men det rådes der bod på med denne letforståelige introduktion til idégrundlaget, og præsentation af betydelige politikere, der har ladet sig inspirere af menneskesynet bag.


Kristeligt dagblad

d. 9. jan. 2013

af

af

Kristian Østergaard

d. 9. jan. 2013Informationer og udgaver

2012

Bog

Jonas Norgaard Mortensen

Boedal, 1. udgave

2014

E-bog

Jonas Norgaard Mortensen

Boedal