Bøger / skønlitteratur / roman

Det egyptiske mærke


Beskrivelse


På en sommerdag i revolutionsåret 1917, i Sankt Petersborg, flakker jøden Parnok rundt. I et virvar af komplekse billeder og associationer hentydes der til det underkuede menneske i den nye sovjetstat.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. juni 2011

af

af

Henrik H Pedersen

d. 9. juni 2011

Til læsere af Basilisks Babelserien som efterhånden rummer et imponerende bibliotek af moderne og mindre kendt klassisk litteratur. Desuden til læsere som gerne vil udfordres af vanskelig tilgængelig litteratur som fx Proust, Beckett og Robert Walser.

Osip Mandelsjtam (1891-1938), russisk digter og essayist. Skrev under Stalins regime og døde i en af Stalins lejre. Af eftertiden anset for en Ruslands største digtere i det 20. århundrede. Var desuden frontfigur i en stilretning som hed akmeismen. Det egyptiske mærke er Mandelsjtams eneste skønlitterære prosaværk. Vi følger hovedpersonen Parnok på en sommerdag i revolutionsåret 1917 i Sankt Petersborg. Parnok beskrives som "den lille mand", forfulgt og småforhutlet jøde, ikke elsket af nogen og som flakker rundt i gaderne. Et billede man også genkender i Dostojevskijs værker og et billede på det nye menneske i den purunge sovjetstat. Det er næsten bogens eneste regulære narrative tråd. Resten består af alle mulige utrolige billedrige og komplekse associationer. Bogen er desuden forsynet med oversætterens imponerende 71 uddybende noter.

Kan ikke sammenlignes med noget andet. Jeg kommer dog delvis til at tænke på James Joyces Ulysses.

Et vanskeligt og fascinerende værk som kræver meget af sin læser. Større biblioteker som stadig gør en dyd ud af de klassiske forfattere på hylderne bør dog anskaffe sig bogen.


Standart

Årg. 25, nr. 3 (2011)

af

af

Ole Nyegaard

Årg. 25, nr. 3 (2011)


litteratursiden.dk

d. 14. feb. 2012

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 14. feb. 2012

En unik lille fortælling, hvor sprog og stil er i højsædet. 'Det egyptiske mærke' er en fortælling næsten uden handling, men gør alligevel et uudsletteligt indtryk. ’Det Egyptiske mærke’ er næsten ude...


Politiken

d. 14. aug. 2011

af

af

Mikkel Bruun Zangenberg

d. 14. aug. 2011


Weekendavisen

d. 19. maj 2011

af

af

Lars P. Poulsen-Hansen

d. 19. maj 2011