Bøger / skønlitteratur / roman

Det besatte barn


Beskrivelse


Roman om en lille piges hverdag i tiden omkring besættelsen. Hendes elegante mor er tysk, faren en hård pedant. De voksne er glade for hinanden, men levner ikke meget rum for det forknytte barn. På ferie i Tyskland oplever pigen, at der findes flere slags voksne.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. jan. 2013

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 30. jan. 2013

Kan formidles til mange læsere med interesse for skildringer af familiesamspil, trængte børn og tiden omkring 2. verdenskrig. Forsiden kan mistolkes som signalerende okkult fortælling. Stemningen er lidt mørk og giver eftertænksomhed hos læseren. Bogen vil også kunne bruges i læsekredse.

Forfatteren skrev 4 bøger 1977-89 og benytter sandsynligvis selvbiografisk stof i denne roman om en lille forknyt pige (5-6 år?), hendes elegante tyske mor og dominerende danske far. Tid og sted er lidt diffust, idet alt er set med barnets øjne. Mit bud er København i tiden omkring (efter?) besættelsen. Der er kærlighed og respekt mellem de voksne, mens pigen konstant bæver for den pedantiske fars hårde domme. Hun lever i skyggen af forældrenes ægteskab og har ikke mange glade stunder. Da hun tager på ferie med sin mor i Tyskland, oplever hun at mænd også kan være venlige. Troværdig, dyster og rørende.

Synnøve Søes Drengen på stigen og Meghan D. Jakobsens Trods er andre eksempler på romaner, der set fra barnets vinkel fortæller om at være isoleret blandt de voksne. Måske også Knud Erik Pedersens Puslinglandet, som dog er mere opmuntrende.

Roman om en lille pige, der i tiden omkring besættelsen lever en ensom tilværelse med sin kønne tyske mor og tyranniske danske far. Alt fortælles fra det frygtsomme barns synsvinkel, og der er ikke mange glæder, før hun kommer på ferie i Tyskland. Bredt anvendelig, også fx til læsekredse, men forsiden kan mistolkes som okkult roman.