Bøger / faglitteratur / essays

Der, hvor jeg tænker, er der altid mørkt


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Tre essays af den norske forfatter Stig Sæterbakken (1966-2012) om livets essentielle spørgsmål. Stig Sæterbakken beskæftiger sig både med sit forfatterskab, rusen samt andre personlige, grænseoverskridende emner.

Indhold

Ja. Nej. Ja ; Umuligheden af at leve ; Det frygtindgydende


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. sep. 2017

af

af

Kent Skov

d. 13. sep. 2017

Essaybog om livets essentielle spørgsmål af den nu afdøde norske forfatter Stig Sæterbakken. For interesserede i den alvorlige del af tilværelsen.

Stig Sæterbakken (1966-2012) var norsk forfatter og essayist. Han var en kontroversiel figur i norsk kulturliv, der gerne udfordrede den "rigtige" mening og sine kolleger og læsere. Ved siden af sit skønlitterære forfatterskab var SS optaget af filosofi, og i denne lille essaybog diskuterer han også bl.a. Schopenhauer og Camus. Den består af tre essays, der er brudt op i mindre fragmenter. Her beskæftiger han sig både med sit forfatterskab, rusen samt andre personlige, grænseoverskridende emner. På dansk findes romanerne Gennem nattenSelvbeherskelseSiamesisk, Selvbeherskelse og Siamesisk. Alle præget af illusionsløshed, hvor især førstnævnte roman har selvbiografiske trækStig Sæterbakken (1966-2012) var norsk forfatter og essayist. Han var en kontroversiel figur i norsk kulturliv, der gerne udfordrede den "rigtige" mening og sine kolleger og læsere. Ved siden af sit skønlitterære forfatterskab var SS optaget af filosofi, og i denne lille essaybog diskuterer han også bl.a. Schopenhauer og Camus. Den består af tre essays, der er brudt op i mindre fragmenter. Her beskæftiger han sig både med sit forfatterskab, rusen samt andre personlige, grænseoverskridende emner. På dansk findes romanerne Gennem natten, og Siamesisk. Alle præget af illusionsløshed, hvor især førstnævnte roman har selvbiografiske trækStig Sæterbakken (1966-2012) var norsk forfatter og essayist. Han var en kontroversiel figur i norsk kulturliv, der gerne udfordrede den "rigtige" mening og sine kolleger og læsere. Ved siden af sit skønlitterære forfatterskab var SS optaget af filosofi, og i denne lille essaybog diskuterer han også bl.a. Schopenhauer og Camus. Den består af tre essays, der er brudt op i mindre fragmenter. Her beskæftiger han sig både med sit forfatterskab, rusen samt andre personlige, grænseoverskridende emner. På dansk findes romanerne Gennem natten, Selvbeherskelse og . Alle præget af illusionsløshed, hvor især førstnævnte roman har selvbiografiske træk.

SS parrer emnerne med den selvlede og skam, som han til stadighed selv kæmpede med. Han udfordrer med sit sortsyn livets institutioner, fx ægteskabet og konventionerne. Der anes et skisma mellem SS' skrivetrang og ambition med hangen til latterliggørelse af sig selv - og hans senere selvmord. Fint introducerende efterord af bogens oversætter Henrik Torjusen.

SS er direkte inspireret af de østrigske forfattere Peter Handke og Thomas Bernhard og af franske filosofiske nihilister som Maurice Blanchot og Céline.


Berlingske tidende

d. 4. jan. 2018

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 4. jan. 2018


Information

d. 23. sep. 2017

af

af

Martin Bastkjær

d. 23. sep. 2017


Standart

Årg. 32 nr. 2 (2018

af

af

Jørn Erslev Andersen

Årg. 32 nr. 2 (2018