Gå til indholdBøger / skønlitteratur / noveller

Den violette død & andre fortællinger


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

232 sider

Udgivet

2020

Ophav

Gustav Meyrink(forfatter)

Eva Botofte(oversætter)
Genre og formnoveller, fantastiske fortællinger, gotiske fortællinger, samfundskritik, gys, satire
Målgruppe

til voksne


Beskrivelse


Noveller. 15 groteske og okkulte fortællinger om videnskabsfolk, alkymister og præster m.m., der konfronterer alverdens mystiske hændelser, uhyggelige skikkelser, angst og død


Indhold

  • Hjernen

  • Syg

  • Kardinal Napellus

  • Skt. Gingolphs urne

  • Olie, olie

  • Coagulum

  • Al væren er flammende pinsel

  • Dr. Cinderellas planter

  • Saturns ring

  • Hvad skal en hvid hundelort egentlig gøre godt for?


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. jun. 2020

af

af

Christian Hundebøl Høj

d. 8. jun. 2020

15 groteske og okkulte fortællinger om videnskabsfolk, alkymister og præster m.m., der konfronterer mystiske hændelser, uhyggelige skikkelser, angst og død. For læsere af gys, gåder og gotik!.

Novellerne har titler som "Feber", "Skt. Gingolphs urne" og "Al væren er flammende pinsel". Titelnovellen "Den violette død" er en satirisk fortælling om Sir Robert Thornton, en engelsk opdagelsesrejsende, der med sin døve tjener trænger ind i en afsides dal i Himalaya og kæmper sig forbi en tåge af giftig gas i jagten på et tibetansk samfund, som efter sigende tilbeder "et grufuldt, satanisk væsen i en påfugls skikkelse". Forord ved oversætteren Eva Botofte.

Historierne veksler frit mellem det ubegribelige, det gyselige og det satiriske: det ene øjeblik griner man, det andet væmmes man! Meyrink er måske ikke den største gyserforfatter rent litterært, men præget som fortællingerne er af den gotiske litteratur og forvarslende, som de også er for de senere tyske ekspressionisters okkultisme, er de absolut interessante, og betydningen af et par af dem - såsom fx titelnovellen - er en god diskussion værd.

Meyrinks "grotesker" er i samme genre som fx Edgar Allen Poes Udvalgte fortællingerCthulhu kalder


Golem


eller gyserhistorier fra den lidt senere H.P. Lovecraft, fx Cthulhu kalder. Meyrink er mest kendt for romanen Golem, der er skrevet i samme groteske stil, og som indtil "Den violette død & andre fortællinger" var det eneste af Meyrink på danskMeyrinks "grotesker" er i samme genre som fx Edgar Allen Poes Udvalgte fortællinger eller gyserhistorier fra den lidt senere H.P. Lovecraft, fx . Meyrink er mest kendt for romanen Golem, der er skrevet i samme groteske stil, og som indtil "Den violette død & andre fortællinger" var det eneste af Meyrink på danskMeyrinks "grotesker" er i samme genre som fx Edgar Allen Poes Udvalgte fortællinger eller gyserhistorier fra den lidt senere H.P. Lovecraft, fx Cthulhu kalder. Meyrink er mest kendt for romanen , der er skrevet i samme groteske stil, og som indtil "Den violette død & andre fortællinger" var det eneste af Meyrink på dansk.


Litteratursiden.dk [online]

d. 20. okt. 2020

af

af

Søren Feldtfos Thomsen

d. 20. okt. 2020Informationer og udgaver

2020

Bog

Gustav Meyrink

Det Poetiske Bureau, 1. udgave