Gå til indholdBøger / skønlitteratur / roman

Den tynde mand : detektivroman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

233 sider

Udgivet

2014

Ophav

Dashiell Hammett(forfatter)

Palle Rosenkranz(oversætter)
Genre og formroman, krimi
Originaludgave

1934


Beskrivelse


Kriminalroman. Den forhenværende privatdetektiv Nick Charles må genoptage faget, da han blandes ind i en sag om en myrdet sekretær til en forsvunden opfinder


Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. aug. 2014

af

af

Sanne Caft

d. 7. aug. 2014

Her kommer den klassiske kriminalroman med en hårdkogt privatdetektiv i hovedrollen, der kan læses både af dem, der udforsker krimigenrens store og langtidsholdbare værker og af dem der kun kender historien fra en af de utallige filmatiseringer.

Dashiell Hammet var en amerikansk krimiforfatter, hvis værker har inspireret efterfølgende generationer. Hans romaner har nerve og vid og er meget læseværdige med skarpttegnede personer og en kringlet-god handling. I denne findes en sekretær myrdet, en opfinder forsvinder og den forhenværende privatdetektiv Nick Charles sættes på den spegede sag. Oversættelse og miljø er fra trediverne og emmer af sætninger som "Lån mig en 5-cent til automaten" (for at ringe) og "hun råbte på en elevatordreng". Forsiden signalerer ikke specielt kriminalroman med sin pseudo-negative, petroliumsgrønne stregtegning af to mandehoveder men titel og forfatternavn er tydeligt og kan være med til at formidle til dem, der kender til romanen. Fin og informativ bagsidetekst.

På dansk er tidligere kommet 14 kriminalromaner af Hammett, mest kendt nok denne og Den maltesiske falk/Malteserfalken/Ridderfalken, der kom på dansk i 1946 og senest i 1984. Den tynde mand udkom på dansk i 1935 og herefter i 1960,1967, 1970, 1984 og senest 1998.

Anskaf denne klassiske kriminalroman, hvis fordums tiders udtjente eksemplarer er slidt op. Det er klassisk krimi a la Sam Spade med whiskey fra morgenstunden og langbende duller, cigaretter i hobetal og mord, lig og skumle hensigter.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Finn Windfeldt Hansen

d. 18. dec. 2018

DH (1894-1961) har indskrevet sig i krimi-litteraturhistorien som grundlæggeren af den hårdkogte genre. En genre, som mange siden har forsøgt sig indenfor, kun et fåtal med samme talent ogevner for det som DH. Den tynde mand, der udkom i 1934, blev DH's sidste bog. Den adskiller sig noget fra de foregående. Det er en let fortalt, undertiden morsom krimi med den letterealkoholiserede ex-detektiv Nick Charles og dennes hustru, Nora. Nick Charles lader sig modstræbende involvere i opklaringen af mordet på Julia Wolf, der udover at have været sekretær for opfinderenClyde Wynand, også viser sig at have haft kontakter til New Yorks underverden. I et miljø, hvor ingredienser som selskabsliv og druk, luksushoteller og smugkroer, gangstere og politifolk indgår,lykkes det Nick Charles at skrælle løgnene og fortielserne væk og billedlig talt komme på skudhold af virkeligheden. Derefter kan han og Nora igen hellige sig det muntre selskabsliv. Romanen, dernu kan forekomme lidt antikveret,anses ikke for DH's bedste. Sammenlignet med Malteserfalkens legendariske Sam Spade er den nonchalante Nick Charles at betragte som lidt af et stilbrud. Denneudgave er, bortset fra omslaget, identisk med seneste danske udgave fra 1970, som der her er mulighed for at supplere.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 1998

af

af

Finn Windfeldt Hansen

d. 28. okt. 1998

Bogen er den sidste af de ialt fem kriminalromaner, som forf. skrev i perioden 1927-34. Et kvantitativt beskedent forfatterskab, der imidlertid har kastet lange skygger over genren i kraft af den såkaldt "hårdkogte" stil med det ofte så lapidariske sprog og den ensomme, illusionsløse detektiv, der må rydde op i alskens kriminalitet og korruption. Hammett kom snart til at danne skole. I henseende hertil repræsenterer nærværende titel ellers lidt af et stilbrud, idet den lettere alkoholiserede ex-detektiv Nick Charles sammen med sin hustru, Nora, modstræbende impliceres i opklaringen af mordet på Julia Wolf, der udover sit sekretærjob hos opfinderen, Clyde Wynand, tillige havde kontakt til New Yorks underverden. Efter en odyssé gennem nogle af samfundets lys- og skyggesider med dets luksushoteller og smugkroer befolket af gangstere og deres venner og fjender blandt politiet lykkes det Nick at få det vanskelige puslespil til at gå op, hvorefter det muntre selskabsliv atter kalder. En krimanalroman, der med sit afsæt i forbudstidens USA og med sit tempo iøvrigt påkalder sig prædikatet vintage. Flere vil måske i dag finde bogen for støvet og antikveret, men den sande krimifreak vil vide at nyde og påskønne denne Hammett-titel, der sidst udkom på dansk i 1984.


Information

d. 11. nov. 1998

af

af

Peter Dürrfeld

d. 11. nov. 1998


GA

årg 5, nr 18 (1984)

af

årg 5, nr 18 (1984)


Berlingske tidende

d. 22. mar. 1967

af

af

Tage La Cour

d. 22. mar. 1967


Politiken

d. 25. mar. 1967

af

af

Bent Thorndahl

d. 25. mar. 1967


Aktuelt

d. 31. maj. 1967

af

af

Jytte Hauch-Fausbøll

d. 31. maj. 1967Informationer og udgaver

2014

Bog

Dashiell Hammett

Rosenkilde & Bahnhof, 1. RB-udgave

1998

Bog

Dashiell Hammett

Fremad, Ny udgave 1998

1984

Bog

Dashiell Hammett

Fremad, 2. udgave

1970

Bog

Dashiell Hammett

Fremad, Ny udgave 1967

1960

Bog

Dashiell Hammett

Grafisk Forlag

2015

Lydbog (cd-mp3)

indlæser: Elise Munch-Petersen

Rosenkilde & Bahnhof, 1. udgave

2014

E-bog

Dashiell Hammett

Rosenkilde & Bahnhof, 2. RB-udgave

1979

Lydbog (bånd)

indlæser: Elise Munch-Petersen

Statens Bibliotek og Trykkeri for Blinde, SBTB

1977

Lydbog (bånd)

Dashiell Hammett

Bibliotekscentralen, BC

2015

Lydbog (online)

indlæser: Elise Munch-Petersen

Rosenkilde & Bahnhof

2004

Lydbog (online)

indlæser: Elise Munch-Petersen

Danmarks Blindebibliotek

1971

Punktskrift

Dashiell Hammett

Danmarks Blindebibliotek