Bøger / faglitteratur

Den store krig : europæernes første verdenskrig


Beskrivelse


Første Verdenskrig blev en katastrofe i Europas og verdens historie. Den bestående orden brød sammen - fire imperier sank i grus, og på deres ruiner rejste der sig nye stater og styreformer, der tyve år senere sendte Europa og resten af verden ud i Anden Verdenskrig. Den Store Krig handler om krigens årsager og konsekvenser i den store politiks verden, men også om hvordan krigen greb dramatisk ind og satte dybe spor i almindelige menneskers liv. Den handler om, hvorfor vinderne vandt og taberne tabte, om hvad der skete på de store slagmarker på krigens mange fron-ter, og om hvordan krigen betød forandringer i samfundet og hverdagslivet langt fra fronterne. Og den handler ikke mindst om, hvordan krigen så ud for soldaterne og deres familier, og hvordan den blev husket, da den var overstået. Ved indgangen til 100-året for Første Verdenskrig udgives Den Store Krig nu i en udvidet og opdateret luksusudgave. Bogen er bl.a. udvidet med et helt nyt kapitel om Danmark og Første Verdenskrig.

Anmeldelser (12)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. jan. 2014

af

af

Louise Urban Andersen

d. 15. jan. 2014

Fremragende værk om 1. verdenskrig, der kan læses af alle med interesse for historie og krige, og den kan anvendes til opgaver fra gymnasieniveau.

Denne imponerende bog om 1. verdenskrig er 2. udgave af Sørensens store værk fra 2005. Opbygningen i bogen følger i store træk 1. udgave, men der er tilføjet nye kapitler, bl.a. "Puslingelandet", som fortæller historien om Danmark i perioden. Krigens årsager og konsekvenser belyses fra mange vinkler, ikke kun politikeres og generalers men også fra helt almindelige familier og soldaters vinkel. Sørensen er professor i historie ved Syddansk Universitet, og som læser fornemmer man hurtigt hans fantastiske evne til historieformidling. I forhold til 1. udgave, som står på de fleste danske biblioteker, er der tilføjet et register, men generelt er alle kapitler tilføjet noget nyt som følge af den forskning, der til stadighed pågår om 1. verdenskrig. Udgivelsen har noteapparat og en fyldig litteraturliste, der gør den særdeles velegnet til opgavebrug.

Der er en del værker om 1. verdenskrig på de danske biblioteker, men dette er helt nødvendigt. I forhold til den tidligere udgave af denne bog, anbefales det at indkøbe denne udgave, da der er sket væsentlige ændringer.

Fremragende historieformidling om 1. verdenskrig, der kan anvendes til opgaver fra gymnasieniveau. Bogen ser på 1. verdenskrig generelt, men har i denne nye udgave fået tilføjet et kapitel om Danmark, et register og ny viden om tiden.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. nov. 2005

af

af

Carsten Nørby Sørensen

d. 17. nov. 2005

Fremragende historisk værk, der i et alment forståeligt sprog formidler viden om det man i mange af de store lande i Europa stadig kalder "Den Store Krig", som også den umiddelbare eftertid gjorde. Og mens det på det danske bogmarked boomer med en lind strøm af bøger om 2. verdenskrig og ikke mindst besættelsestiden synes krigen 1914-18 lidt glemt. Det råder denne bog bod på med en grundig analyse af krigsårsager, der rækker udover vores barnelærdoms attentat af en bosnisk nationalist på den østrigske tronfølger ærkehertug Ferdinand. Bogen fortæller om førkrigstidens militaristiske tendenser, fx Baden Powells spejderbevægelse og lign. ungdomsbevægelser, nationalisme og patriotisme, og om en krig mange forventede var slut til julen 1914, men som altså varer 4 år med lidelser og død af et omfang verden vel ikke tidligere havde oplevet. Mange husker nok især 1. verdenskrig som en skyttegravskrig med hæslig understregning af "grav". Det er historien om de, der vandt, hvis nogen ellers rigtig vinder en krig, og de der tabte og om en fredstraktat i Versailles, der i høj grad får historiske konsekvenser også for krige der fulgte. I et afsnit redegør forfatteren for sit historiske videnskabelige udgangspunkt, og for bogens ide og metodik. Ligeledes er der nyttig litteraturorientering og liste med anvendt litteratur. Noteapparat og billedregister. Til opgavebrug fra gymnasieniveau.


Jyllands-posten

d. 18. feb. 2014

af

af

Flemming Østergaard

d. 18. feb. 2014


Kristeligt dagblad

d. 6. okt. 2007

af

af

Kirsten Boas

d. 6. okt. 2007


Weekendavisen

d. 9. dec. 2005

af

af

Steen Andersen

d. 9. dec. 2005


Berlingske tidende

d. 22. dec. 2005

af

af

Mogens Rüdiger

d. 22. dec. 2005


Jyllands-posten

d. 23. dec. 2005

af

af

David Gress

d. 23. dec. 2005


Kristeligt dagblad

d. 13. dec. 2005

af

af

Henrik Jensen

d. 13. dec. 2005


Nyt fra historien

Årg. 55, h. 2 (2006)

af

af

Henning Poulsen

Årg. 55, h. 2 (2006)


Sønderjysk månedsskrift

2007, nr. 1

af

af

Jørn Buch

2007, nr. 1