Bøger / faglitteratur til børn

Den store hønsebog


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Carsten Güllich-Nørby

2007

Forfatteren, som også har skrevet en lang række bøger om andre hobby- og kæledyr dyr, fx fra 2002 Mit første marsvin, reviderer her sin bog om høns, der kom i 1. udg. 1996. Den nye udgave har helt nye afsnit om hønseavl, krydsningsavl og rotationsavl, og så har bogen faktisk en "lige-at-gå-til" produktionsplan for de, som har mod på at gøre sig selvforsynende med æg og kyllingebryst. Ellers kan jeg ikke ved direkte sammenligning af de 2 udgaver finde større forskelle, udover enkelte skift af de fotos, som i øvrigt rigt pryder værket. Fotos i begge udgaver er af Ditlev Duus og forfatteren. Indledende lidt om tamhønens historie i verden og i Danmark. Herefter kommer vi tæt på hønsegårdens hakkeorden med afsnit om adfærd, flokstørrelse, såkaldt komfort-adfærd fx fjerpudsning og støvbadning. Der er haneadfærd, hvor der i en flok vilde høns på 10 er 2-4 haner. Der er afsnit om reden, ægget og fostret. Så følger fyldige afsnit om hønseracer, fra norske jærhøns på knap 2 kg til Jersey-kæmper på ca. 6 kg. Der er afsnit om fx valg af høns til hobby, bygning af hønsehus, fodring, opdræt og avl. Stadig et rigtigt godt bud på bogen om hønsehold, kun savner jeg som måske kommende hønseavler information, eller her gerne blot et evt. link til information om forholdsregler mod den frygtede og meget omtalte fugleinfluenza.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. nov. 1996

af

af

Keld Lau Larsen

d. 6. nov. 1996

Det er en næsten altomfattende og særdeles grundige bog for alle hobby hønseholdere. Forfatteren har tidligere skrevet Vi holder dværghøns,1993 og Havehøns,1992. Sidstnævnte bog indgår i den nye med flere mindre afsnit. Forfatteren er saglig og praktisk i sine anvisninger, men giver stoffet et personligt præg med mange beretninger om sine egne oplevelser med høns. Det virker smittende og livsbekræftende - jeg ville selv begynde at holde høns, efter at have læst bogen, hvis det ikke lige var fordi jeg har nogle i forvejen. Af indholdet kan nævnes: fodring, sundhed, hønsehus, opdræt og slagtning. Hertil kommer to meget store afsnit om arvelighed og hønseracer. Der omtales over 80 racer, heraf godt og vel 50 meget udførligt med stort farvebillede for hver race. Det sidste er jeg sikker på vil tilfredstille et stort behov. Hertil kommer yderligere nogle sort/hvide og farvefotos. Til sidst ordforklaring, litteraturliste, adresser og stikordsregister. Selvom der faktisk er kommet en ny hønsebog hvert år siden 1991 med samme målgruppe, er ingen tilnærmeligvis så omfattende og grundig, som den nye bog.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. sep. 2015

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 4. sep. 2015

Klassikeren om hønsehold for begyndere og erfarne kommer her med uændret indhold på nyt forlag.

Jørgen Liljensøe fortæller i sin indledning om, hvordan det at holde høns især for mange byboere hænger sammen med drømmen om et liv på landet, og om hvordan et hønsehold kan berige familielivet: "Det er dejligt at se børn og dyr sammen, og det er sundt for menneskebørn at lære hvorledes man omgås og tager ansvar for dyr". Bogen indledes med disse afsnit: "Høns og haver", "Tamhønens oprindelse", "Tamhønen erobrer verden", "Hønsenes danmarkshistorie". Herefter følger en række faktaafsnit om "Hønsenes adfærd" og ikke mindst viden om de mange forskellige racer og typer. Hønsene inddeles i lette racer, mellemsvære racer og svære racer. Det er navne som "Danske landhøns", "Italienere", "Plymouth Rock", "Silkehøns", "Yokohama" og "Hollandske dværge". Der er gode råd og tips til valg af høns, bygning af hønsehus, opdræt, krydsningsavl o.m.a. Jørgen Liljesøe har fx også skrevet De danske husdyrs historieBørn holder hund og for børn fx Børn holder hundJørgen Liljensøe fortæller i sin indledning om, hvordan det at holde høns især for mange byboere hænger sammen med drømmen om et liv på landet, og om hvordan et hønsehold kan berige familielivet: "Det er dejligt at se børn og dyr sammen, og det er sundt for menneskebørn at lære hvorledes man omgås og tager ansvar for dyr". Bogen indledes med disse afsnit: "Høns og haver", "Tamhønens oprindelse", "Tamhønen erobrer verden", "Hønsenes danmarkshistorie". Herefter følger en række faktaafsnit om "Hønsenes adfærd" og ikke mindst viden om de mange forskellige racer og typer. Hønsene inddeles i lette racer, mellemsvære racer og svære racer. Det er navne som "Danske landhøns", "Italienere", "Plymouth Rock", "Silkehøns", "Yokohama" og "Hollandske dværge". Der er gode råd og tips til valg af høns, bygning af hønsehus, opdræt, krydsningsavl o.m.a. Jørgen Liljesøe har fx også skrevet De danske husdyrs historie og for børn fx .

Stadig den bedste bog på dansk om hønsehold. Den kommer bredt og deltaljeret omkring hønsehold på alle niveauer.

Denne udgave kommer på et nyt forlag, men er indholdsmæssig identisk med den reviderede 2. udgave fra 2007. En anden bog om hønsehold er fx Annemette Olesens Noget om høns - og æg.


Politiken

d. 23. juni 2007

af

af

Søren Ryge Petersen

d. 23. juni 2007


Jyllands-posten

d. 23. nov. 1996

af

af

Simon

d. 23. nov. 1996


Dyrevennen

1997, nr. 1

af

af

charlotte L. Frantsen

1997, nr. 1


Politiken

d. 17. nov. 1996

af

af

Søren Ryge Petersen

d. 17. nov. 1996


Racefjerkræ

Årg. 26, nr. 12 (1996)

af

af

Littau

Årg. 26, nr. 12 (1996)


Kristeligt dagblad

d. 20. nov. 1996

af

af

Else Marie Nygaard

d. 20. nov. 1996