Bøger / faglitteratur / biografier

Den sorte bog om Den fortabte søn : et rejseessay


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Biografi om den frisiske sømand Hark Olufs (1708-1754) forunderlige liv, hvor han som ung bliver solgt som slave og kommer til Algeriet, hvor han når langt op i hierarkiet, inden det lykkes ham at blive frikøbt.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. jan. 2011

af

af

Lone Krøgh

d. 24. jan. 2011

Lille biografi om den frisiske søfarer Hark Olufs og hans forunderlige liv. Det er en bog, som meget nemt vil blive overset på bibliotekets hylder på grund af det lille format (10x15 cm) og det enkle udstyr.

Hark Olufs (1708-1754) eventyrlige liv er emnet for den lille bog. Han vokser op på den frisiske ø Amrum og står til søs. Hans skib bliver kapret og 16 år gammel bliver Hark solgt som hvid slave og kommer til Algeriet, hvor han først bliver lakaj og sidenhen både skatmester, kommandør og finansminister. En rejse til Mekka bliver det også til, inden det i 1735 lykkes ham at blive frikøbt. Vel tilbage på Amrum bliver han konfirmeret og gift og lever som en velhavende og næsten mytisk person indtil sin død. Forfatteren er cand.mag. i idéhistorie, og hendes sprog er rimeligt let læst trods enkelte knudrede formuleringer.

Om Hark Olufs findes en håndfuld artikler, den lille bog Pirater og kristne slaver fra 2003 samt hans egen selvbiografi. Selvbiografien ligger også på nettet, men den henvisning, der optræder i Søelunds litteraturliste, er ikke korrekt gengivet.

Den sorte bog er et skriveprojekt udskrevet af forlaget DarkLights med henblik på at få udgivet en serie af små, skæve rejse- og gavebøger i lommeformat. Denne bog om Hark Olufs er 6 bind i serien, og selv om Hark Olufs liv og levned ikke er uinteressant, er bogen om ham i så lille et format, at den ikke er specielt biblioteksegnet, ligesom der ikke er meget publikumsappel i det enkle udstyr.