Bøger / faglitteratur / disputatser

Den sorte børs : fra besættelsen til efterkrigstid


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Undersøgelse af den danske sortbørskriminalitet under 2. verdenskrig. Kriminaliteten som spændte fra den private handel over omfattende organiserede foretagender, som det der blev afsløret med edderkopsagen, til egentlig erhvervskriminalitet, hvor en lang række respektable virksomheder var involveret.

Anmeldelser (12)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. maj 2003

af

af

Keld Lau Larsen

d. 26. maj 2003

Selv om besættelseslitteraturen er enorm er der stadig emner som ikke har været nærmere undersøgt. Allerede i begyndelsen af september 1939 kom de første kriselove. Det gav grundlaget for det forfatteren i bred betydning kalder krisekriminalitet med sortbørshandel som den mest kendte. Titlen er ikke helt dækkende da undersøgelsen er bredere anlagt med f.eks. brud på prislovgivningen og ulovlig import. Det er en meget saglig og systematisk fremstilling som bærer præg af oprindeligt at være en ph.d.-afhandling. Der er mange skarpe iagttagelser, men også mange sammenfattende konklusioner, som ofte virker selvindlysende. Det gør fremstillingen lidt tør. Den er tynget af mange tal og statistiske oplysninger, men sproget er ikke særligt svært at læse. Bogen dækker perioden fra 1939 til et stykke ind i 50erne hvor de sidste rationeringer blev ophævet. Forfatteren er historiker og bl.a. medforfatter til Under hagekors og Dannebrog, 6. opl. 1999. Målgruppen må være særligt interesserede læsere. Der er samtidige sort/hvide fotos, stort noteapperat, samt kilde- og litteraturliste.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. sep. 2010

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 21. sep. 2010

For videregående besættelsesinteresserede.

Værket er den første store undersøgelse af den danske sortbørskriminalitet under og efter 2. verdenskrig. En kriminalitet som spændte fra privat småhandel på gadeplan over omfattende og organiserede kriminelle foretagender som i edderkopsagen til white collar kriminalitet med en række respektable virksomheder involveret. Bogen kommer godt rundt om emnet og behandler baggrunden for rationerings- og prislovene, krisepolitiets indsats, domme og straffe, befolkningens generelle holdning til sortbørshandelen, varernes art, hvem de kriminelle var og reaktion på rationeringen og vareknaphedens dybe indgreb i hverdagen. Indgreb der i krigssituation skabte grobund for en organiseret kriminalitet - som den ellers kun var kendt fra forbudstidens USA. Bogen er et længe savnet stykke historisk forskning, som er velfunderet og overbevisende i sin faglighed. Værket er på trods af "blødgøring" med de mange enkeltsager, en god eksemplicificering og alment sprogbrog primært forskning frem for populærhistorie, ligesom tilegnelsen af det komplekse stof kræver bagrundsviden.

Værket udfylder et hul i besættelsesforskningen. Af forfatteren tidligere bl.a.: Danskere på Vestfronten 1914-1918.

Bogen udgør den første store undersøgelse af den sortbørsrelaterede handel under besættelsen. Der er tale om et fagligt meget velunderbygget værk med en god anskueliggørelse af det komplekse emne, men i sin fremstilling dog primært forskning frem for populærhistorie.


Kristeligt dagblad

d. 31. maj 2003

af

af

Aage Trommer

d. 31. maj 2003


Jyllands-posten

d. 22. juli 2003

af

af

Bent Jensen

d. 22. juli 2003


Berlingske tidende

d. 3. juni 2003

af

af

Mogens Rüdiger

d. 3. juni 2003


Weekendavisen

d. 6. juni 2003

af

af

Steen Andersen

d. 6. juni 2003


Bogmarkedet

Årg. 149, nr. 12 (2003)

af

af

Jannik Lunn

Årg. 149, nr. 12 (2003)


Historie

2004, nr. 1

af

af

Mark Mau

2004, nr. 1


Børsen

d. 30. maj 2003

af

af

Steen Hildebrandt

d. 30. maj 2003


Militært tidsskrift

Årg. 132, nr. 3 (2003)

af

af

Bo Lidegaard

Årg. 132, nr. 3 (2003)