Bøger / faglitteratur

Den sociale hjerne


Beskrivelse


Den sociale hjerne, den mediale frontlap og andre dele. Mentalisering : evnen til at forstå andres tanker og følelser. Spejlsystemer, kropsrepræsentation og automatiske processer. Kan vi føle hinandens smerte? : et indblik i det neurale grundlag for empati. Selvet i hjernen : funktion og dysfunktion. "Default" netværket og selvet. Hvordan andre påvirker hjernens valg. Serotonin og social kognition. Konformitet : fra socialpsykologi til hjerneforskning. Autisme - når hjernen ikke er social. Psykopater - hvad mangler de?

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. juli 2012

af

af

Grethe Lorentzen

d. 26. juli 2012

Antologi af varierende sværhedsgrad, der formidler den nyeste forskning om den "sociale hjerne". Enkelte artikler kan læses af skolens overbygning. Antologien er glimrende til studier, og henvender sig i øvrigt til alle med interesse for hjerneforskning.

HjerneForum udgiver årlige temabøger, der formidler forskningsresultater om hjerneforskning. Her er der fokus på neurovidenskabens nye forskningsresultater om den "sociale hjerne", som er et ret nyt forskningsområde i hjerneforskning. Hovedparten af artiklerne handler om den normale hjernes bevidste og ubevidste processer med hensyn til at forstå sig selv og andre, og teksten er ledsaget af skarpe skanningsbilleder. 2 artikler handler om den ikke-sociale hjerne, som det giver sig udtryk i autisme og psykopati. Disse artikler er letlæste. Henvisninger til engelsksprogede videnskabelige artikler.

Anders Gade, medforfatter til denne publikation, er forfatter til bogen Hjerneprocesser : kognition og neurovidenskab, 1997, som giver et dybdegående indblik i hjerneforskningen.

Antologien giver et øjebliksbillede af neurovidenskabens viden om sociale processer i den normale hjerne med eksempler på anderledes processer i den ikke-sociale hjerne. Artiklerne kan læses hver for sig, men giver tilsammen et godt overblik over den aktuelle viden og forskningsresultater vedrørende den "sociale hjerne". Til studier, og til interesserede i hjerneforskning.