Bøger / faglitteratur til børn

Den sidste skildpaddefest : et truet naturfolk i Mikronesien


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om den 9-årige Mau, der sammen med sin far rejser i udriggerkano til naboen for at deltage i den årlige skildpaddefest.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. okt. 2018

af

af

Henriette Camilla Jensen

d. 23. okt. 2018

Historien om 9-årige Mau, der tilhører et ø-folk og bor på en koral-atol i Mikronesien. Vi hører både om dagligdagen og festligheder. Denne 2. udgave har opfølgning på hvordan det går med "Havfolket" og er opdateret med farvefotos. Fra 10 år.

Mau bor sammen med sin familie i en palmebladshytte. Kvinderne høster grønsager, mens mændene fisker. Tre høje trut i en skibsfløjte fortæller at et skib har kastet anker på den anden side af lagunen. Nogle af mændene har været med skibet på skildpaddejagt på en ubeboet ø 80 kilometer væk. Der er fanget 4 skildpadder, og nu skal der festes. Mændene kaldes til samling på pladsen foran mandehuset. Høvdingen har besluttet at de skal holde op med at fange skildpadder og aftenens skildpaddefest skal være den sidste i hans levetid. Festen starter med sang og dans og så spiser de en masse skildpaddekød. Bogen afsluttes med en beskrivelse af Mikronesien, "Havfolket" og hvad der siden er sket med dem og området. Forfatteren fortæller en lignende historie om naturfolk i Ny Guinea i Puwuls verden.

Historien fortælles i et letforståeligt sprog, og de mange gode fotos formidler historien godt.

1. udgave kom i 1994, og denne 2. udgave fortæller hvordan det siden er gået med Mau og Mikronesien. Bogen indeholder de samme fotos, men nu i farver. Der er mere om Mikronesien i Stillehavets ø-verdenMed Asbjørn på de store oceaner og Med Asbjørn på de store oceaner1. udgave kom i 1994, og denne 2. udgave fortæller hvordan det siden er gået med Mau og Mikronesien. Bogen indeholder de samme fotos, men nu i farver. Der er mere om Mikronesien i Stillehavets ø-verden og .


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 18. dec. 2018

Denne bog om et naturfolk i Mikronesien er skrevet af forfatteren og fotografen Peter Bang, der bl.a. også har udgivet bogen Puwuls verden på samme forlag. Bogen handler om den ni-årige drengMau, der tilhører folket Refaluwash (Folket på de ydre øer), som tæller ca. 3.000 mennesker med eget sprog og egen kultur i staten Yap i Mikronesien, der forvaltes af US A. Vi hører om Maus og hansfolks dagligdag, men først og fremmest om dagen for den årlige skildpaddefest. Fangsten har været dårlig som følge af de seneste års industrielle rovfiskeri på havskildpadderne, og bogen ender medat høvdingen beslutter at indstille skildpaddefangsten nogle år. Teksten er sat i tre spalter og er skrevet på et naturligt og letlæseligt dansk. Bogen er rigt illustreret med en lang række afforfatterens til tider fremragende fotos i s/h og farve i et fint gennemført samspil med teksten. Det faglige indhold gøres nærværende og vedkommende ved beretningen om enkelte personer og deresliv, først og fremmestdrengen Mau og hans familie. Udstyrsmæssigt svarer bogen til Puwuls verden. Selvstændig læsning fra 11 /12 år, men mindre børn kan sagtens forstå indholdet, hvis bogen bliverlæst op.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Fotobilledbog, der fortæller om et naturfolks liv og dagligdag set gennem en 9-årig drengs øjne. Han bor på en atol i øriget Mikronesien øst for Filippinerne. Livet på atollen former sig somdet har gjort i århundreder, men eksistensen er truet bl.a. af forurening og rovdrift. I bogen tager drengen med sin familie til skildpaddefest på naboøen og oplever hverdag og fest her. Bogen ergennemillustreret med fotos, både i sort / hvid og farve, og disse knytter sig tæt til historien. Teksten er trespaltet uden afsnitinddeling og bagest er der et kort faktaafsnit om Mikronesien.Bogen kan selvlæses fra omkring 5. klasse, men da hovedpersonen er 9 år, har indskolingsgruppen lettere ved at identificere sig med ham, og ved oplæsning og billedkigning er der stof til samtale ogindleven i et tropisk naturfolks levevis. Området kun er berørt i opslagsværker, og bogen kan anvendes til oplevelse for de mindste og indgå i emner omkring naturfolk for de lidt større elever.


Folkeskolen

Årg. 111, nr. 34 (1994)

af

af

Kaare Øster

Årg. 111, nr. 34 (1994)


BUM

Årg. 12, nr. 4 (1994)

af

af

Karen Toft

Årg. 12, nr. 4 (1994)