Bøger / faglitteratur / biografier

Den naturvidenskabelige revolution 1500-1750


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


NIKOLAUS KOPERNIKUS: Renæssancen; Opdagelsesrejserne; Barn af renæssancen; Filosoffen Kopernikus; Det kopernikanske system; Udgivelsen; Arven efter Nikolaus Kopernikus; TYCHO BRAHE: Feudalismen; Reformationen i Danmark; Barn af adelen; Stjernekiggeren Tycho Brahe; Den nye stjerne; Livet på Hven; Det tychoniske system; Flugten fra Danmark; Arven efter Tycho Brahe; JOHANNES KEPLER: Reformationen; Trediveårskrigen; Barn af reformationen; Matematikeren Kepler; Det geometriske solsystem; Mødet med Tycho Brahe; Keplers love; Arven efter Johannes Kepler; GALILEO GALILEI: Modreformationen; Inkvisitionen; Barn af Toscana; Praktikeren Galilei; Teleskopet; Nye astronomiske opdagelser; Galilei og den katolske kirke; Galileis faldlove; Arven efter Galileo Galilei; ISAAC NEWTON: Merkantilismen; Puritanismen; Barn af puritanismen; Videnskabsmanden Newton; Lyset; Professor i matematik; Tyngdekraften; Optics; Arven efter Isaac Newton.

Indhold

  • Nikolaus Kopernikus (1473-1543)

  • Tycho Brahe (1546-1601)

  • Johannes Kepler (1571-1630)

  • Galileo Galilei (1564-1642)

  • Isaac Newton (1642-1727)


Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. juli 2008

af

af

Søren Brunbech

d. 14. juli 2008

Den naturvidenskabelige revolution bliver skildret gennem fem centrale videnskabsmænd. Tilrettelæggelse og form retter sig mod brug i gymnasiet, men bogen kan også læses af almindeligt interesserede.

Det var i 15- og 1600-tallet at den moderne naturvidenskab blev skabt. Her udviklede man gennem systematiske observationer og matematik en ny naturvidenskabelig metode, der gjorde op med forestillingen om, at Jorden var unik, og at det var guddommelige kræfter og kugleskaller, der holdt sammen på Universet. Gennem portrætter af fem fremtrædende videnskabsmænd Nikolaus Kopernikus, Tycho Brahe, Johannes Kepler, Galileo Galilei og Isaac Newton fortæller de to forfattere, der har universitetsuddannelser i historie og kulturformidling, om hvordan man trin for trin udviklede de nye metoder og om samtidens reaktioner på de banebrydende resultater. Det er en klart disponeret fremstilling, med indskudte bokse, mange fine illustrationer i farver og med bl.a. en primærtekst knyttet til hvert kapitel. Stikordsregister, litteraturhenvisninger og en nyttig tidslinje der rækker tilbage til antikken.

En bredere og ligeledes almen tilgængelig fremstilling af perioden finder man i Dansk naturvidenskabs historie, bd. 1-4 (2006).

En god og letforståelig fremstilling af, hvordan den moderne naturvidenskab blev grundlagt og skabte et nyt verdensbillede, der udfordrede samtidens religiøse autoriteter. Har gymnasiet som primær målgruppe.


Fysik-kemi

Årg. 36, særnr. (2009)

af

af

Horst-Werner J. Knüppel

Årg. 36, særnr. (2009)


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 178 (2008)

af

af

Lis Gertrud Kildsig

Nr. 178 (2008)


Aktuel naturvidenskab

2008, nr. 4

af

af

Carl-Erik Sølberg

2008, nr. 4


Gymnasieskolen

Årg. 91, nr. 18 (2008)

af

af

Troels Grøn

Årg. 91, nr. 18 (2008)