Bøger / faglitteratur / disputatser

Den legende organisation : når livet leger med os


Beskrivelse


Om hvordan leg kan bruges i en organisatorisk sammenhæng. Legen har en forandringsskabende kraft, og kan være med til at tilføre det organisatoriske liv nye dimensioner.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. feb. 2013

af

af

Jytte Bræmer

d. 28. feb. 2013

For ledere, udviklings- og proceskonsulenter.

Forfatteren forsker i leg, kreativitet og innovation. Bogens ærinde er at vise, hvordan legen kan anvendes i organisatorisk sammenhæng. Legen har en forandringsskabende kraft og kan være med til at udvikle en anden social grammatik i organisationen. Gennem legen er det muligt at komme i kontakt med feltet for ikke-viden. Legen giver anledning til selvforglemmelse og kan dermed være med til at tilføre det organisatoriske liv nye dimensioner. Forfatteren har drevet forskning i to virksomheder, Lego og en lille non-profit organisation og viser, hvordan legen her er implementeret på forskellig vis. Tre forskellige legeniveauer introduceres: mellemrumslegen, proceslegen og hverdagslegen, hvor legen er blevet en del af den bærende kultur. Hun inddrager mange forskellige teoretikere og anviser konkret, hvordan man kan kan komme i gang med at få legen introduceret og indlejret i organisationen. Bogen afsluttes med en række bud på små ice-breakers, lege og energizers. Det er en ny og anderledes måde at se på organisationsudvikling og et glimrende eksempel på, hvordan forfatteren formår at anvende sin forskning og sætte den ind i en operationel sammenhæng, så den kan anvendes af ledere og konsulenter.

Perspektivet er forholdsvis nyt i organisatorisk sammenhæng, men Åkerstrøm Andersen: Legende magt, 2008 omhandler samme tema uden dog at være så konkret og handlingsanvisende.

Bog om hvordan legen kan anvendes i en organisatorisk sammenhæng.