Bøger / faglitteratur til børn

Den hovedløse rytter : spøgelseshistorier fra danske slotte


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Historier om genfærd og spøgelser fra 10 gamle danske herregårde, hvor fortidens ulykkelige eller onde mennesker stadig viser sig for særligt udvalgte.

Indhold

Dragsholm (Jarlen af Bothwell ; Manden i den sorte kappe ; Det usynlige spøgelse ; Den hemmelige dør ; Den indemurede jomfru ; Stemmen) ; Nørager (Den forsvundne skat ; Grevinden i vinduet ; Manden i gabestokken) ; Holbæk Ladegård (Den hvide dame ; Grå og ondskabsfuld ; Spøgelser alle vegne!) ; Borreby (Valdemar Daa ; Lyset som ikke ville slukkes ; Det åbne kistelåg ; Damen med hunden ; Spøgeriet i kapelfløjen) ; Juelsberg (Den gamle kone ; Den åbne dør ; De brølende køer ; Den sorte fugl ; Flagermusen) ; Ørbæklunde (Damen med lerøjnene ; Skridt på gangen) ; Tiselholt (Fanden-lille ; Kareten ved midnat ; Spøgeriet i Nordfløjen) ; Steensgaard (Den onde ; Den hovedløse rytter ; De sorte blodpletter ; Konen med hovedklædet ; Klaveret, der kunne spille selv) ; Hindsgavl (Den forheksede ring ; Den hvide dame ; Den sidste herremand) ; Dallund (Finecke og fanden ; Femten låste døre ; Det sidste skrig)


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. juli 1996

af

af

Ulla Harne

d. 31. juli 1996

Denne flotte bog med farveillustrationer af Jon Ranheimsæter fortæller om nogle af Sjællands og Fyns gamle herregårde, hvor der gennem tiderne har været og stadig er spøgelser. Først hører vi lidt om de 10 herregårdes historie, og derefter nogle af de historier, som er knyttet til stedet. Frygtelige begivenheder fra gammel tid, hvor mennesker blev mishandlet eller hvor herremændene var onde, har betydet, at de ikke har fået fred i deres grave. Der fortælles om flere nulevende, som har oplevet spøgelserne, da de besøgte eller arbejdede på slottene. Mange herregårde bliver i dag brugt som hotel, og der findes også eksempler på, at gæster har oplevet uhyggelige ting. Det er små korte, let læselige historier fortalt i et spændende og uhyggeskabende sprog holdt i nutid. Men illustrationerne gør det til en ganske speciel bog. De digter med med historierne og gør dem levende og ekstra spændende. Bogen kan læses op fra ca. 8 år, men er måske allerbedst som godnatlæsning for lidt større børn fra ca. 10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 31. juli 1996

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 31. juli 1996

Denne samling er noget så sjældent som en guided spøgelsestur rundt på danske herregårde og slotte, her Sjælland og Fyn, senere følger Jylland. Det er en bog med en meget flot grafisk tilrettelægning, man fornemmer et tæt samarbejde mellem forfatter og illustrator (Jon Ranheimsæter). De til tider hårrejsende og makabre tegninger spiller fint op til de uhyggelige øjenvidne skildringer, læseren bliver præsenteret for. De ti slotte/herregårde bogen omtaler bliver først præsenteret med beliggenhed og historie, så følger en præsentation af stedets historiske og nuværende beboere, for så at afslutte med navngivne personers oplevelser ved mødet med stedets besynderlige og særdeles luftige indvånere lige fra sorte fugle, hvide og grå damer, billardspillende skeletter og en enkelt hovedløs rytter med voldsomme flammer op af halsen (bogens meget appellerende forside). Det er en sjov og anderledes bog, som samtidig er et herligt supplement til den mere ordinære litteratur om danske herregårde og slotte. En spøgelses-guide, som nok skal tiltale læsere fra omkring 10 år, specielt når turen går rundt som turist på danske slotte og herregårde, men såmænd også som almindelig underholdende spøgelsesfortællinger.


Politiken

d. 16. aug. 1996

af

af

Klaus Rothstein

d. 16. aug. 1996


BUM

Årg. 14, nr. 3/4 (1996)

af

af

Svend Engelbrechtsen

Årg. 14, nr. 3/4 (1996)


Folkeskolen

Årg. 113, nr. 46 (1996)

af

af

Per Birkebæk

Årg. 113, nr. 46 (1996)