Bøger / faglitteratur

Den gode borger : individet og staten i det gamle Grækenland


Beskrivelse


Med udgangspunkt i litterære kilder beskrives forholdet mellem individ og samfund i det gamle Grækenland ca. 750-333.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. aug. 2014

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 28. aug. 2014

Bogen henvender sig til dyberegående interesserede i oldtidskundskab og samfundsforhold i det gamle Grækenland fra gymnasieniveau.

Forfatteren er cand. mag. i historie og religion, Varde Gymnasium. Han har skrevet en snes bøger om Danmarkshistorie med vægten lagt på diverse kilder, samt et par om antikkens Grækenland. Denne bog tager udgangspunkt i litterære kilder som Homer, Hesiod, Solon, Aischylos og Herodot, som levede eller skrev om Grækenland i perioden ca. 750-333 f.v.t. Gennem disses værker, bl.a. Iliaden og Odyseen, tragedier og historiske og filosofiske værker, fortolker forfatteren tidens livssyn og værdier: Forandringen fra Homers helteidealer og de aristokratiske idealbilleder til senere værker hvor demokrati og politik synes at være mere skattede værdier. Altid med hensyntagen til at det hele til dels byggede på slaveri. Bogen kan nemt læses fra gymnasieniveau. Den er illustreret med spredte fotoer og kort.

Modsat de fleste andre (og ældre) bøger om det gamle Grækenland beskæftiger bogen sig ikke så meget med krige, men med samfund og menneskesyn. For ca. 10 år siden var det gamle Grækenland ganske godt dækket ind, fx Hansens Polis - den oldgræske bystatskultur, 2004, som er en opdatering til 2003 fra Københavns Universitets Polis Center. Siden er der ikke kommet så mange grundige.

En indføring i centrale antikke græske værker og hvad disse kan fortælle om det samfund som de er skrevet i eller som de omhandler.