Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Den glemte planet


Beskrivelse


Science fiction. Planeten Xilan har i 500 år været beboet af kolonister fra jorden. Da planeten genopdages, opstår der problemer p.g.a. kultursammenstødet mellem den primitive Xilan-befolkning og det moderne teknologiske samfund.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jakob Glahn (skole)

d. 18. dec. 2018

Vi befinder os på planeten Xilan i en fjern fremtid. Her bor resterne af en koloni, som 500 år tidligere blev etableret af folk fra jorden, men som er blevet glemt. En ny ekspedition frajorden, genopdager imidlertid planeten. Menneskene her lever primitivt, men nok mere lykkeligt end de højteknologiske jordboere. Xilan-boerne skal således tage stilling til jordboernesoverteknologiske måde at leve på, og det ender da også med at jordboerne tager afsted uden at genkolonisere planeten. Persontegningen er nok det mest vellykkede ved bogen, men selve historienbliver sjældent rigtigt spændende. Xilan-boerne beskrives lidt for dumme og jordboernes ekstremt imperialistiske tankegang virker også overdrevet. Den voksne læser med interesse for problemeromkring teknik og livskvalitet vil måske blive inspireret til at tænke videre, men der er næppe mange lånere på skolebiblioteket til bogen. Typografien er den fra M/zarserien blåtonede, der ikkegør den mere læsevenlig. Kan læses fra 14 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Vera Jensen

d. 18. dec. 2018

Rumskibet Kekule sender nogle folk ned til planeten Xilan for at undersøge mulighederne for en kolonisering. Her finder de resterne af en tidligere kolonisering, der fandt sted for 500 årsiden. Xilans indbyggere er et døende folk, og folkene fra Kekule forsøger at presse dem til at forlade planeten for at give plads for en ny kolonisering. Det er rendyrket science fiction, skrevetaf en forfatter, der allerede har adskillige SF-bøger oversat til dansk. Bogens hovedtema er prisen for menneskets ekspansionstrang, og hvad der sker når to forskellige kulturer tørner sammen.Historien er fortalt i et roligt fremadskridende tempo uden den store dramatik, men til gengæld bliver den fremmede planets indbyggere, fauna, flora skildret med overbevisning og indlevelse. Udoverat være et interessant møde mellem to kulturer, indbyder bogen også læseren til at drage sammenligninger med vor egen tids historie med kolonisering og ødelæggelse af andre folk. Det er altså enmeningsfyldt sciencefiction af sociologisk observans - den type, der benævnes som 'blød' science fiction. Bogen henvender sig til de 12-16-årige, og disse skal være ret gode læsere.


BUM

årg 6, nr 3 (1987)

af

af

Søren S. Schultz

årg 6, nr 3 (1987)