Bøger / faglitteratur / bibliografier

Den glemte inkvisition


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om det danske retssystem i tiden op til retsreformen i 1919 - en tid hvor straffeprocessen byggede på det såkaldte inkvisitionsprincip, hvor en forhørsdommer fungerede som både anklager, forsvarer og dommer og anklagede ofte blev udsat for vold og lang varetægt.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. sep. 2019

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 17. sep. 2019

Dyk ned i en brutal del af danmarkshistorien til før retsreformen i 1909, hvor det såkaldte "inkvisitionsprincip" stadig hersker, når især underklassens forbrydere møder anklager, forsvarer og dommer i en og samme almægtige person, forhørsdommeren. For dig som er historisk interesseret og til opgaver fra og med gymnasieniveau.

Da værtshusholder Otto Nagel i 1818 blev fængslet som mistænkt leder af en tyvebande, levede de indsatte i de mørke fængsler ikke kun af vand og brød. De blev også pryglet og udsat for lange varetægter, hvor det bedste forsvar var at indrømme, at de var skyldige i de forbrydelse de stod anklaget for. Uanset evt. uskyld. Et foto i bogen vidner om tidens barske prygle-regime. Her fortæller brødteksten, at den nihalede pisk, kaldet en "kat", blev skiftet til en frisk for hvert niende slag. Det var ikke for at give den stakkels anklagede en pause, men fordi en frisk pisk giver den største smerte! Bogen har overskrifter som "Enevældens straffeproces", "Reformen, der blev væk", "Systemet slår revner" og "Den store retsreform". Bogen er del af forlagsserien "100 danmarkshistorier". Lars Andersen er lektor i historie på Aalborg Universitet.

Lettilgængelig og informativ bog om et uhyggeligt kapitel i dansk retsvæsen fremragende formidlet af tekst og illustrationer.

Kan bedst sammenlignes med andre bøger i samme serie, fx Det første fængsel.