Bøger / faglitteratur / undersøgelser

Den danske republik : forandringer i danskernes nationale forestillinger


Beskrivelse


Om danskernes nationale forestillinger, belyst via spørgeskemaundersøgelser i 2003 og 2013.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. mar. 2016

af

af

Morten Brynildsen

d. 7. mar. 2016

Fra 2003-2013 er der sket et skift i vores nationale opfattelse. Det nationale politiske fællesskab vægtes højere, og det nationale kulturelle fællesskab mindre. Relevant bog for især samfunds- og humaniorastuderende samt lægfolk med specifik interesse i national identitet.

Via spørgeskemaundersøgelser i hhv. 2003 og 2013 analyserer Larsen sig frem til, at vores nationale stolthed og "lilleputnationalisme" er intakt, mens synet på globalisering og indvandrere er blevet mere nuanceret. Med nye generationer kommer et andet syn på andre lande, deres indbyggere og ikke mindst deres kulturer. Holdningen er nu mere åben, men det er dog vigtigt for danskerne, at man respekterer vores politiske institutioner. Generationsudskiftningen har også givet et mere positivt syn på globalisering og magtoverdragelse til EU. Dette vel og mærke i en tid, hvor stærke politiske kræfter kalder til national vækkelse. Bogen er nr. 10 i serien "Samfund i forandring", der beskriver samfundsmæssige udvikling.

Indeholder interessante konklusioner, der nuancerer debatten i forhold til mediebilledet. Meget aktuel i og med at den belyser, hvad danskernes krav til danskhed er. Sprogligt er den på et akademisk niveau, hvilket er en forudsætning for den grundige analyse af empirien.

Bogen komplimenterer Larsens Danskernes nationale forestillinger om samme emne.