Bøger / skønlitteratur / roman

Den danske grevinde


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Joe Allston og hans kone Ruth bor fredeligt i Californien, da et postkort dumper ind hos dem fra en dansk grevinde. 20 år tidligere boede de i 1954 til leje hos den gådefulde og ulykkelige grevinde i København, og de møder en af hendes slægtninge, Karen Blixen. Via Joes dagbog oprulles den grumme historie om grevindens familie.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. sep. 2012

af

af

Jette Landberg

d. 21. sep. 2012

For læsere fra Rifbjerg og Paul Auster til Daphne du Maurier og Karen Blixen, bogen er dels en fremragende skildring af det at blive gammel vævet sammen med en eventyrlig fortælling, der bygger på virkelige hændelser i Danmark i 1954.

En speciel bog udkommer her med 35 års forsinkelse. Den ligner en knaldroman, men den gemmer på en Pulitzer pris-belønnet amerikansk forfatter, der døde i 1993. Stegner fik The National Book Award for denne roman. Joe Allston og hans kone har trukket sig tilbage fra forlagsverdenen, de er omkring 70 i 1970'erne og lever stille med diverse skavanker, indtil de får et postkort fra Danmark. I 1954 var de i København for at komme sig ovenpå en søns død og flyttede tilfældigt ind hos den mystiske, smukke, men udstødte grevinde. I en efterskrift får vi historien om Stegner, der boede et halvt år i København i 1954 hos grevinde Karen Knuth, hvor han besøgte Karen Blixen. Det er en grum historie med tråde til nazisme og genetik. En fin skildring af at blive gammel vævet sammen med en bizar historie fra den danske adel.

Paul Auster har beskrevet det at blive ældre bl.a. i Vinternoter, 2012, og Rifbjerg kredser i flere bøger om at være en gammel mand. Hvad den fantastiske, delvis autentiske historie om grevinden angår, kommer man uvilkårligt til at tænke på Karen Blixen eller Daphne du Maurier.

En helt igennem speciel bog, der væver to historier ind i hinanden og samtidig giver et billede af et lidt indsnævret Danmark i 1950'erne.


Jyllands-posten

d. 29. sep. 2012

af

af

Johs. H. Christensen

d. 29. sep. 2012


Berlingske tidende

d. 16. dec. 2012

af

af

Niels Houkjær

d. 16. dec. 2012


Kristeligt dagblad

d. 21. nov. 2012

af

af

Kristine Kabel

d. 21. nov. 2012