Bøger / faglitteratur

Demokrati

Del 48 af Tænkepauser

Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
60 sider
Udgivet
2017
Ophav

Beskrivelse


Kort om bogen Demokratibegreebet set globalt og historisk. For samfunds- og historieinteresserede fx til diskussionsoplæg på gymnasieniveau eller i politiske foreninger Beskrivelse Svend-Erik Skaaning er demokratiforsker ved Aarhus Universitet. Han gennemgår demokrati som ide fra det gamle Grækenland (Athen) til vore dages demokratikrise. Han undersøger demokrati, hvad angår politisk frihed, ligeværdighed, retfærdighed, flertal/mindretal, lovgivning, repræsentation og beslutningsprocesser. Herunder bl.a. stemmeret, valgfusk, pressefrihed og overvågning. Han konstaterer at det moderne demokrati er ret nyt og endnu under omformning. Bl.a. ud fra Rousseau, Alf Ross, Hal Koch og Huntington giver bogen forskellige bud på hvordan demokrati opstår, fx pga. religion, etnicitet og homogenitet, uden dog at pege på en entydig årsag Vurdering Bogen er skrevet i essayistisk stil med klare pointer og er hurtig læst og let forståelig. Den kan være en appetitvækker til mere dybdegående studier Andre bøger om samme emne/genre Der er ikke så mange selvstændige bøger om demokrati som ideologisk begreb. Bogen supplerer bøger om demokrati i praksis (fx folkestyre i Danmark), såsom Friisberg Dansk demokrati Til bibliotekaren Velegnet til de fleste biblioteker Lektør: Erik Nicolaisen Høy.

Indhold

Vi er næsten alle demokrater ; Hvad er demokrati? ; Fødsel, genkomst og spredning ; Hvad får planten til at spire og gro? ; Nytter det noget? ; Krisestemning


I samme serie


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. dec. 2016

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 20. dec. 2016

Demokratibegreebet set globalt og historisk. For samfunds- og historieinteresserede fx til diskussionsoplæg på gymnasieniveau eller i politiske foreninger.

Svend-Erik Skaaning er demokratiforsker ved Aarhus Universitet. Han gennemgår demokrati som ide fra det gamle Grækenland (Athen) til vore dages demokratikrise. Han undersøger demokrati, hvad angår politisk frihed, ligeværdighed, retfærdighed, flertal/mindretal, lovgivning, repræsentation og beslutningsprocesser. Herunder bl.a. stemmeret, valgfusk, pressefrihed og overvågning. Han konstaterer at det moderne demokrati er ret nyt og endnu under omformning. Bl.a. ud fra Rousseau, Alf Ross, Hal Koch og Huntington giver bogen forskellige bud på hvordan demokrati opstår, fx pga. religion, etnicitet og homogenitet, uden dog at pege på en entydig årsag.

Bogen er skrevet i essayistisk stil med klare pointer og er hurtig læst og let forståelig. Den kan være en appetitvækker til mere dybdegående studier.

Der er ikke så mange selvstændige bøger om demokrati som ideologisk begreb. Bogen supplerer bøger om demokrati i praksis (fx folkestyre i Danmark), såsom Friisberg Dansk demokrati.


Kristeligt dagblad

d. 8. maj 2017

af

af

Søren Hindsholm

d. 8. maj 2017