Bøger / faglitteratur

Demokrati i totalstaten : udvalgte debatindlæg


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. feb. 2020

af

af

Jytte Bræmer

d. 28. feb. 2020

En samling af debatindlæg i Berlingske Tidende og på berlingske.dk fra perioden 2005-16. For andre samfundsdebattører og politikere.

Forfatteren er professor i statskundskab ved KU, en af initiativtagerne bag tænketanken CEPOS og en ivrig debattør i medierne. Han har været fast tilknyttet Berlingske som debattør, og det er indlæggene herfra, der er samlet i bogform. Han har et liberalt perspektiv på verden, og artiklerne er opdelt i temaer som demokrati og ulighed, totalstaten, medierne og demokratiet, statsfejl m.v. Alle har politik, økonomi og demokrati som omdrejningspunkt, og et af de gennemgående temaer er statens omsiggribende indblanding i det enkelte menneskes liv. Fyldig litteraturliste.

Indholdet i artiklerne er generelle holdninger, men det mærkes tydeligt, at en del af dem er over 10 år gamle. Der refereres til aktuelle situationer fx i forbindelse med konkrete valg, og meget har ændret sig i det politiske klima siden 2005. Det er en velskrivende forfatter med stor viden og markante ideologiske holdninger. Jeg har imidlertid svært ved at se den sammenhæng, den kan bruges i. Debatartikler af den karakter har svært ved at fungere i bogform. Enkelte kan måske anvendes i en undervisningssammenhæng på ungdomsuddannelser og opefter, men som helhed vil den almindelige læser nok ikke finde bogen relevant. Sammenblandingen af genrer gør den svært brugbar og svær at formidle.

Fri os fra friheden omhandler samme tema, men har monografiens form.


Kristeligt dagblad

d. 19. maj 2020

af

af

Kristian Østergaard (f. 1966)

d. 19. maj 2020