Gå til indholdBøger / faglitteratur

Degeneration : en idé og dens historie


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

279 sider

Udgivet

2016

Ophav

Peter Thielst(forfatter)
Målgruppe

til voksne


Beskrivelse


Ide- og kulturhistorisk gennemgang af degenerationslæren, der fejlagtigt antog at menneskets arveanlæg kunne forringes fra generation til generation, samt om dens påvirkning af f.eks. patologien, kriminologien, sexologien og litteraturen


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. sep. 2016

af

af

Grethe Lorentzen

d. 14. sep. 2016

En kulturhistorie om ideen om "menneskeslægtens fysiske, intellektuelle og moralske degeneration". Til de ide- og kuturhistorisk interesserede samt til studier fra gymnasialt niveau.

Denne ide- og kulturhistoriske gennemgang af degenerationslærens forudsætninger og forløb begynder i 1857 og slutter i 1933. Degenerationstanken havde afsæt i bekymring om menneskelig forfald i det moderne industri- og storbyliv, og en diagnose for en ny, arvelig psykisk lidelse, der ville føre til åndssvaghed og sterilitet, så dagens lys. Degenerationstanken smittede også af på racehygiejne, patologi, kriminologi, sexologi, filosofi, samt litteratur og billedkunst, som alle behandles her. Peter Thielst redegør bl.a. for "forskningen" i frenologi, som havde lige så lidt hold i virkeligheden, som degenerationslæren. PT er mag.art. i filosofi og har skrevet flere bøger om ideernes historie.

PT er her i sit velkendte veloplagte, og omhyggeligt researchede filosofiske formidlerhumør, med personlige kommentarer, og mange detaljer om bl.a. de førende skikkelser i degenerationsteoriens udbredelse, samt mange noter til dem, der går i detaljen. Hans mål er at vi skal lære af historien.

Der findes ikke noget værk på dansk, der modsvarer dette. PT har bl.a. også skrevet Nietzsche møder onaniens spøgelse og andre essaysSexualitetens idéhistorie


og Sexualitetens idéhistorieDer findes ikke noget værk på dansk, der modsvarer dette. PT har bl.a. også skrevet Nietzsche møder onaniens spøgelse og andre essays og .


Ugeskrift for læger [online]

d. 26. dec. 2016

af

af

Peter W. Jepsen

d. 26. dec. 2016


Kristeligt dagblad

d. 29. nov. 2016

af

af

Mikael Busch

d. 29. nov. 2016


Weekendavisen

d. 30. sep. 2016

af

af

Frederik Stjernfelt

d. 30. sep. 2016Informationer og udgaver

2016

Bog

Peter Thielst

DET lille FORLAG

2018

Ebog

Peter Thielst

Nota