Bøger / faglitteratur til børn

De uønskede? : flygtning og indvandrer i Europa


Beskrivelse


Om racismen og dens historie, indvandringen og velfærdsstaten, nationalismen i Europa, Frankrig som flygtningemodtager 1917-40, kold krig og politiske flygtninge, opløsning af kolonirigerne samt den moderne racisme.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 18. dec. 2018

Forf. Bo Lütken har tidligere i denne serie udgivet bogen Nord-Irland (1986) og ligeledes hos Munksgaard Hvem er japanerne? (1987) om Japans historie. Nærværende bog indledes med et afsnit omracismen og dens historie, efterfulgt af et afsnit om indvandringen til DK. og om hvad der er »dansk« og »danskhed«. Derefter følger historiske afsnit om nationalismen i Europa, om Frankrig somflygtningemodtager 1917-40, om den kolde krig og kolonirigernes opløsning, og endelig om den moderne racisme, der stikker hovedet frem i dag. Det er lykkedes B.L. at fremdrage og vise en lang rækkesammenhænge og forløb, der har ført frem til den nuværende noget firkantede debat omkring bl.a. indvandrere og racisme. Visse forenklinger og generaliseringer er uundgåelige i så kort en tekst omet komplekst emne, men behandlingen af stoffet er sober og ordentlig uden at være vattet. Bogen er mere udførlig og drager anderledes aspekter frem end andre lignende nyere bøger om emnet. Udstyretsom øvrige bd. iserien. Stikordsregister og velvalgt billedmateriale (billedfortegnelse). Teksten er ikke helt let, men kan læses fra ca. 13 år. Også for voksenafdelinger.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

De uønskede? er en historisk oversigt over flygtninge og indvandrere i Europa. Mennesker på flugt, - mennesker, som er inviteret. Hovedvægten er lagt på Danmark med tilbageblik til Chr. II(bønderne på Amager) og frem til i dag, og listen er lang. Men vi har altid været afhængige af, hvad der skete ude omkring os. Nationalismen, som lukker grænser, - lande, der manglede arbejdskraft,II. verdenskrig og hvad den førte med sig, kolonirigernes opløsning, senere den kolde krig og så helt frem til i dag. Det er en stor mundfuld, men alligevel er det lykkedes. I et klart og enkeltsprog. De sidste mange bøger, (skøn.) der er kommet om temaet har drejet sig om enkeltpersoner, enkeltskæbner. Nu er »problemet« sat i perspektiv, så der er mulighed for bl.a. at forholde sig til,hvad massemedierne kører frem med. Bogen efterlyser også en flygtningepolitik her hjemme, som befolkningen kan acceptere. D.v.s. hvordan vil vi hjælpe, hvor og hvor mange. Skal de være »rent«danske / integreres / ellernægtes medlemskab af det danske samfund? Forfatteren er ikke i tvivl, det er lykkedes før, så ... Velegnet som grundbog i 9.-10. klasse. Kan suppl. med bøger fra 30.1645og 32.6 + de mange skønlitt. bøger om temaet.


Samspil

årg 6, nr 6 (1989)

af

af

Per Birkebæk

årg 6, nr 6 (1989)


Børn & bøger

årg 42, nr 6 (1989)

af

af

Curt Lindstrøm

årg 42, nr 6 (1989)