Bøger / faglitteratur / disputatser

De umulige børn og det ordentlige menneske : identitet, ballade og muslimske fællesskaber blandt etniske minoritetsbørn


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


De umulige børn og det ordentlige menneske handler om etniske minoritetsbørns identitetserfaringer i den danske folkeskole. Den viser, at de etniske minoritetsbørn - stik imod skolens og lærernes intentioner om integration - oplever, at der er et skarpt skel mellem danskere og etniske minoriteter. Børnene føler, at den danske og andre nationale identiteter er hinandens modsætninger, og at de etniske minoritetsbørn laver ballade og er dårlige elever, hvorimod danske børn opfører sig pænt og er dygtige elever. Men hvorfor bliver nationale og religiøse identiteter så vigtige i folkeskolen? Og hvorfor ender især muslimske drenge i kategorien som skolens ballademagere? Disse spørgsmål besvarer bogen gennem en analyse af skoleinstitutionen og børns identitetsopbygning omkring fællesskaber og kulturelle former. Her bliver det tydeligt, hvordan den danske folkeskoles ideal om "det ordentlige menneske" bringer begreberne om køn, nationaliteter og religion ind i samspillet mellem børn og lærere på en måde, som ikke fremmer integration.

Indhold

Etniske minoritetsbørns identitetsforståelser i en københavnsk folkeskole ; Identitet, kulturelle former og fællesskaber ; Skolen og lærerne (Skolen : institutionelle logikker og identitetskonstruktioner ; Skolen som "dansk" institution : den flerkulturelle udfordning ; Skolen som problematiserende institution : de umulige børn) ; Børnene (Den kønnede elevidentititet : de stille, de vilde og de dygtige ; Den nationale identitet : familie og legitimitet ; Den muslimske identitet : fællesskab og opposition ; Ballademageridentiteten : marginalisering og alternativ magt) ; Konklusion


Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. sep. 2009

af

af

Henrik Munch Jørgensen

d. 8. sep. 2009

Denne bog henvender sig til alle med interesse i integration af etniske minoritetsbørn og deres familier i det danske samfund. Især lærere, pædagoger, skoleledere og andre, som dagligt arbejder med integration, kan have stor gavn af bogen. Men også politikere og andre beslutningstagere bør læse den.

På trods af årtiers arbejde med integration af etniske minoriteter i de danske skoler oplever vi stadig skarpe skel mellem de etniske danskere og de etniske minoriteter. Denne bog giver en analyse af skoleinstitutionen og børns identitetsopbygning baseret på forfatterens egen forskning på en dansk skole. Bogen giver bud på, hvor det går galt, og hvad der kan gøres anderledes i skoleverdenen for at fremme integrationen.

Bogen Indvandrerne og det danske uddannelsessystem, 2008 har også fokus på forskellene mellem etniske danskere og etniske minoriteter i det danske uddannelsessystem. Bogen har en anden vinkling på emnet, som kan være med til at udvide forståelsen af problematikkerne og fremmelsen af integrationen.

Velskrevet, meget aktuel og vedkommende udgivelse, som diskuterer et af skolens og samfundets store problemer, som vi endnu ikke har kunnet løse. Denne bog er et skridt på vejen mod løsningen.


Undervisere.dk

Årg. 4, feb. (2010)

af

af

Lotte Svane Strange Petersen

Årg. 4, feb. (2010)


Jyllands-posten

d. 20. jan. 2010

af

af

Lone Nørgaard

d. 20. jan. 2010


Antropologi

Nr. 62 (2010)

af

af

Gry Ellegaard Thorsen

Nr. 62 (2010)


Dansk pædagogisk tidsskrift

2010, nr. 1

af

af

Bodil Christensen

2010, nr. 1