Bøger / skønlitteratur / roman

De satte os fri : en danmarkskrønike om frihed og fred, fruentimmere og folkestyre. Bind 2


Beskrivelse


Fra 1888 til 1915 fortsætter ægteparret Bajer deres bestræbelser på at skabe fred i Europa og kæmpe kvindernes sag i Danmark. Og da der kommer opbrud i samfundet med det moderne gennembrud, står de ikke mere alene med ønsket om et Danmark, hvor kvinderne også bliver en del af det politiske liv. En skønlitterær danmarkshistorie til historisk interesserede romanlæsere.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. jan. 2021

af

af

Michael Linde Larsen

d. 28. jan. 2021

Fra 1888 til 1915 forsætter ægteparret Bajer deres bestræbelser på at skabe fred i Europa og kæmpe kvindernes sag i Danmark. Og da der kommer opbrud i samfundet med det moderne gennembrud, står de ikke mere alene med ønsket om et Danmark, hvor kvinderne også bliver en del af det politiske liv. En skønlitterær danmarkshistorie til historisk interesserede romanlæsere.

"Det vil ikke være i samfundets interesse! Kvinder er ikke særlig skikkede til lovgivningsvirksomhed!". Argumenterne er mange, skarpe og i overtal i 1800-tallet, når det gælder om, at forhindre kvinderne i at få valgret. Gennem en række af tidens prominente personer og med afsæt i mange historiske kilder fortælles historien om kampen for ligestilling og den politiske vækkelse. Specielt i centrum er Fredrik og Mathilde Bajers arbejde for freden. En indsats som indbringer ham Nobels fredspris i 1908.

Det er en imponerende roman, som på fineste vis skildrer en dramatisk periode i danmarkshistorien i skønlitterær form. Det er virkelig en fin indføring i datidens politiske liv og samfundsforhold. Og selv om kildematerialet til tider er ved at løbe af med historien, er helhedsindtrykket sammenhængende og godt.

En anden roman, som glimrende beskriver tiden omkring det moderne gennembrud, er Den lukkede bog af Jette A. Kaarsbøl.