Bøger / faglitteratur

De røde flertal : håb, sejre, nederlag


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. jan. 2017

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 27. jan. 2017

Der er politiske håb, sejre og nederlag i denne politiske historiske bog med fokus på de to danske arbejderflertal, de såkaldte "røde flertal", med regeringsdannelse i 1966-67 og i 1971-73. For dig som er interesseret i dansk politisk historik.

Bogen starter med to hovedspørgsmål i analysen af de røde flertal i dansk politik. Første spørgsmål er: "Udgjorde arbejderflertallene en forskel i forhold til alternativet, nemlig et borgerligt flertal, og satte de sig blivende spor?". Andet spørgsmål er: "Hvilke samarbejdsformer har de involverede fundet mest effektive til indfrielse af deres politiske mål?" Herefter følger baggrundshistorie om folketingsvalget i 1966, hvor Socialdemokratiet mister 7 mandater, mens SF fordobler sit mandat fra 10 til 20. Allerede i 1967 er der igen folketingsvalg og det såkaldte "røde kabinet" er politisk historie. Bogens anden analyse gælder "det andet arbejderflertal" fra 1971 til 1973. Her er de grønlandske og færøske stemmer udslagsgivende, da Socialdemokratiet danner en mindretalsregering baseret på støtte fra SF. Forfatteren skriver også om de håb og forventninger til et nyt rødt flertal som opstår i 1985 til 1987. Afsluttende et kapitel med overskriften: "Fra håb til mareridt - et essay om 2011-2015.

Velskrevet og debatvækkende politisk historik.

Bogen er del af en skriftserie fra SFAH (Selskabet for arbejderhistorie). En debatbog om at skabe politisk flertal er fx Til blå Bjarne.