Gå til indholdBøger / skønlitteratur / roman

De ni klokkeslag : kriminalroman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

350 sider

Udgivet

2013

Ophav

Dorothy L. Sayers(forfatter)

Zelia N. Andrup(oversætter)

Henning Næsted(oversætter)

Svend Ranild(bearbejder)
Genre og formroman, krimi
Målgruppe

til voksne

Originaludgave

1934


Beskrivelse


Klassisk krimi med Lord Peter Wimsey der efter et biluheld tvinges til at tilbringe nogle dage i en lille by i Sydengland. Fundet af en ukendt død mand spreder rædsel i landsbyen og måske har det forbindelse til nogle stjålne juveler. Wimsey må bruge sin viden om bl.a. klokkeringning for komme til bunds i mysteriet


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Niels Jørgensen

d. 18. dec. 2018

Titlen har altid haft en særstilling i Sayers' kriminalforfatterskab, positivt eller negativt alt efter indfaldsvinkel, for bogen er en specialitet. Spændingen er den psykologiskespændingsromans mere end whodunitkrimiens, og på førstnævntes præmisser er den overordentlig læseværdig, ikke mindst med sin næsten Ibsenske afdækning af fortidens gerninger og deres rolle iromanens nutid. Medvirkende til dens særposition er det akkompagnerende tema: Den traditionsrige engelske form for kirkeklokkeringning. Den væves ledemotivisk gennem handlingen, ogkapiteloverskrifterne hentes fra en historisk/klassisk instruktionsbog i ringningen, foruden at den flere steder forklares bredt - historiske indblik i en ældgammel folke-traditionsniche, inclusiveen række kirkeklokkehistorie-glimt. Læg hertil engelsk provinsmiljø 1934 i forelsket skildring og Sayer's eminente evne til at profilere sine personer, også bipersonerne. Rent strukturelt beundrerman hendes virtuose håndtering af plottetsidentitetsgåder. Det er stadig oversættelsen fra 1947, velfungerende, med Wimsey som »Deres højvel-bårenhed«, uden at lordens excentricitet dominererhistorien på den måde, man enten afskyr eller elsker ham for.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. nov. 2013

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 28. nov. 2013

For fans af den klassiske britiske krimi uden alt for indviklede navne og udpenslet vold. Omslaget er måske lidt undseligt og afdæmpet, men signalerer kvalitet og klassikerstatus.

I rækken af genudgivelser om Peter Wimsey er Rosenkilde & Bahnhof nu nået til nr. 8 og 9 i serien. Egentligt ville den Cambridge uddannede Sayers hellere skrive seriøse bøger, men det blev til i alt 11 (samt en posthum udgivelse baseret på hendes efterladte noter) bøger om den karismatiske detektiv. Først i 1939 droppede hun krimigenren og udgav flere religiøse værker samt en referenceoversættelse af Den guddommelige komedie. Annoncer der dræbte, 1933 hører ikke til hendes bedste udgivelser, men er ikke desto mindre stadig læsbar. De ni klokkeslag er derimod blevet en klassiker blandt krimifans, og særligt brugen af de ildevarslende kirkeklokker som baggrund for handlingen, har inspireret mangen en krimiforfatter. Det er nok ikke alle nutidige læsere som vil lade sig betage af de lange afsnit om klokkeringningens ædle kunst, men det er dog velintegreret i plottet. Oversættelsen er blevet nænsomt opdateret og er således blevet mere læsevenlig, dog uden at det går ud over den altmodische og velkendte britiske stemning. I forhold til de tidligere udgaver har bøgerne fået et lidt større format og en betydeligt bedre typografi.

Andre forfattere fra den britiske krimis guldalder er Allingham, Marsh og naturligvis Christie.

Klassisk krimi der bør stå på de fleste biblioteker.Informationer og udgaver

2013

Bog

Ved Svend Ranild

Rosenkilde & Bahnhof, 1. udgave

1999

Bog

Dorothy L. Sayers

Lindhardt og Ringhof, 4. udgave

©1983

Bog

Dorothy L. Sayers

Samleren

1974

Bog

Dorothy L. Sayers

Samleren, 2. udgave

1971

Bog

Dorothy L. Sayers

Samleren, (2. udg. 4. opl.

1966

Bog

Dorothy L. Sayers

Samleren

1962

Bog

Samleren

1947

Bog

Dorothy L. Sayers

Samleren

2013

Ebog

Ved Svend Ranild

Rosenkilde & Bahnhof, 2. udgave, 1. e-bogudgave

2013

Lydbog (net)

indlæser: Gerda Andersen (f. 1933)

Rosenkilde & Bahnhof

2004

Lydbog (net)

indlæser: Gerda Andersen

Danmarks Blindebibliotek

2013

Lydbog (cd-mp3)

indlæser: Gerda Andersen (f. 1933)

Rosenkilde & Bahnhof

1979

Lydbog (bånd)

indlæser: Gerda Andersen

Statens Bibliotek og Trykkeri for Blinde