Bøger / faglitteratur

De mistede : på sporet af seks blandt seks millioner


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Forfatteren opruller gennem grundig research og talrige interviews verden over, seks polsk-jødiske familiemedlemmers skæbne under holocaust.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. mar. 2012

af

af

Lone Krøgh

d. 15. mar. 2012

Flot, veldokumenteret og uafrystelig bog om en polsk-jødisk families skæbne under 2. verdenskrig. Det er et digert værk og sine steder lærd i anslaget, og selv om den næppe bliver folkeeje, er De mistede overmåde vedkommende for læsere med interesse for holocaust.

Forfatteren, en intellektuel new yorker født i 1960, har altid været optaget af sin polsk-jødiske families baggrund. Med morfaderens sporadiske historier i baghovedet sætter han sig for, mens tid er, at finde den tabte historie om morfaderens bror, dennes kone og fire døtre i begyndelsen af 2. verdenskrig. De boede i den lille polske by Bolechow og blev angiveligt dræbt af nazisterne. Mendelsohns årelange og intensive research fører ham vidt omkring i verden, hvor han opsøger folk fra dengang. Tilsammen tegner de mange interviews og vidnesbyrd et grumt billede af en lille families undergang og af antisemitisme og nazisme. Undervejs er der en del digressioner og indre dialoger, og i alt er det en velskrevet og meget vedkommende bog.

De mistede ligner ikke umiddelbart noget i den omfattende holocaustlitteratur, men den er mere Primo Levi og hans insisterende "hvorfor" end fx det populære polske erindringsværk Claras krig fra 2010.

Flot og imponerende gennemresearchet bog om seks polsk-jødiske familiemedlemmer, der ikke overlevede holocaust. De historieløses skæbne bliver fortalt og menneskeliggjort, og De mistede er helt sikkert en bog, som vil få særstatus i holocaust-litteraturen.


litteratursiden.dk

d. 23. apr. 2012

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 23. apr. 2012

Bogen er et fornemt eksempel på, at en betydningsfuld historisk begivenhed som Holocaust bedst kan begribes gennem en enkelt families historie. Forfatteren er amerikansk jøde, og i sin prisbelønnede b...


Berlingske tidende

d. 24. mar. 2012

af

af

Jørgen Johansen

d. 24. mar. 2012


Jyllands-posten

d. 22. mar. 2012

af

af

Bent Blüdnikow

d. 22. mar. 2012


Weekendavisen

d. 23. mar. 2012

af

af

Martin Krasnik

d. 23. mar. 2012


Kristeligt dagblad

d. 22. mar. 2012

af

af

Michael Bach Henriksen

d. 22. mar. 2012


Standart

Årg. 26, nr. 2 (2012)

af

af

Sara Tanderup

Årg. 26, nr. 2 (2012)