Bøger / faglitteratur / bibliografier

De hvide busser : reddet fra Hitlers helvede 1941-45


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
316 sider: ill.
Udgivet
2015
Ophav
Genre og form
bibliografier

Beskrivelse


Om den humanitære indsats rettet mod danskere i de tyske fængsler, tugthuse og kz-lejre under 2. verdenskrig i form af Røde Kors-pakker og den svenske greve Bernadottes hvide busser.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. jan. 2015

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 12. jan. 2015

Under 2. verdenskrig blev tusinder af danskere i krigens sidste uger transporteret i sikkerhed fra Hitlers fængsler og kz-lejre i hundreder af hvide busser via en massiv humanitær indsats. For besættelsesinteresserede.

Bogen beretter om den enestående humanitære indsats for disse fanger, både i form af fødevarepakker og mindre frigivelser inden kulminationen - den store redning i de hvide busser gennem det krigshærgede Tyskland. Selv om grev Bernadotte formelt fik æren, så dokumenterer bogen, at mange af busserne og en stor del af organisationen i realiteten var dansk. Vi hører også om finansieringen af nødhjælpspakkerne via departementsstyrets embedsmænd, som også stod for organisering af økonomisk støtte til fangernes familier. En vigtig pointe i bogen er her, at den i eftertiden så omdiskuterede samarbejdspolitik faktisk var en grundlæggende forudsætning for, at både nødhjælpen og de hvide busser overhovedet kunne realiseres.

Et fint og velstruktureret historisk værk, hvor både indsatsen og den historiske ramme er grundigt beskrevet. Derudover lader forfatteren på illustrativ vis kilderne tale i fremstillingen.

I forhold til 1. udgave: Reddet fra Hitlers helvede er der fejlrettelser og opdateret forskning fx mht. Bernadottes rolle. Væsentligt er især et helt nyt kapitel om de traumer, der gik videre til kz-fangernes børn - blandt disse også forfatteren selv.


Berlingske tidende

d. 26. jan. 2015

af

af

Bent Blüdnikow

d. 26. jan. 2015


Weekendavisen

d. 16. jan. 2015

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 16. jan. 2015