Bøger / faglitteratur / bagebøger

De glemte kager : en kulturhistorisk bagebog fra Jacob Michelsens Gård


Beskrivelse


Bygger på Anne-Helene Michelsens beretninger fra barndomshjemmet i 1800-1900 tallet på Jacob Michelsens Gård. De historiske beskrivelser omhandler bl.a. kaffens vej til egnen, køkkenforholdene, julebagning og det sønderjyske kaffebord. Hovedparten er opskrifter på kaffebordets bagværk.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. mar. 2012

af

af

Jette Landberg

d. 14. mar. 2012

Bogen kan dels bruges som bagebog, dels som sønderjysk egnshistorie, idet kaffebordet har en central plads i landsdelens kulturhistorie. Den henvender sig således både til den lokalhistorisk interesserede, og til dem der vil afprøve de traditionelle sønderjyske kager.

Bogen bygger på Anne-Helene Michelsens mange beretninger fra barndomshjemmet i 1800-1900 tallet på Jacob Michelsens gård i Kolstrup ved Aabenraa, der nu er et egnsmuseum med intakt indbo, sidst beboet af Anne-Helene og hendes søster frem til 1979. De historiske beskrivelser omhandler bl.a. kaffens vej til egnen, køkkenforholdene, julebagning og naturligvis en beskrivelse af det sønderjyske kaffebord, der årligt afholdtes på gården, her beskrevet i 1924. Resten af bogen er opskrifter på kaffebordets bagværk, hvor noget også kan findes i andre bagebøger, fx æbleskiver, kringle og "bedstefars skæg", mens "herrnhutkager", "den omvendte" og "hedevigere" nok ikke findes så mange steder.

Det sønderjyske kaffebord er berømt, bl.a. udødeliggjort af Siegfried Lenz i skønlitterær form, der udkom på dansk i 2007. Det er også beskrevet i en række artikler og småhæfter, bl.a. af Søren Ryge i Politiken. Sønderjysk mad mmm, 2005 af Sven-Erik Ravn er også en blanding af lokalhistorie og opskrifter. Denne nye bog har dog mere præcise og brugbare opskrifter.

En hyggelig bog med fine opskrifter, hvoraf nogle kan findes i andre bagebøger. De lokalhistoriske afsnit tegner et personligt billede af livet på en sønderjysk gård.


Sønderjysk månedsskrift

2012, nr. 8

af

af

Bi Skaarup

2012, nr. 8