Bøger / skønlitteratur til børn / roman

David Copperfield


Beskrivelse


En forældreløs drengs omtumlede tilværelse i sidste århundredes England dels hos grusomme plejeforældre, dels hos en festlig tante.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Ulla Harne (børn)

d. 5. apr. 2019

Denne nye Lademann-serie kaldet Junior Klassikere lanceres af forlaget på bagsiden bl. a. som letlæste bøger for børn og unge. Hvis der med letlæst menes hurtigt læst, er det så rigtigt som D. C. her fylder 147 sider. Men sprogligt er den ikke let - som så mange andre forkortelser hæmmes den af en ophobning af navne, begivenheder, steder - for meget skal der jo med, for at fortællingen kan forstås. Kapitlerne virker her som små enkelte fortællinger uden større sammenhæng, hvad der sådan set er en fordel for denne udgave, da en sammenhæng er umulig at opnå i et så forkortet værk. Udstyret er fornemt: indbundne bøger, glittet papir, store flotte farveillustrationer af Gianni, der har givet personerne betydeligt mere personlighed end Grete Juel Jørgensen, hvis danske bearbejdelse gør sproget fattigt og dog snørklet. Denne udgave slutter med kapitel 23 i bind 1, der hvor D. C. vælger sin livsstilling. Læsningen af den gav mig fornyet lyst til at læse originalen. Hvis man mener,atdetkan bruges som argument for anskaffelse, får man i tilgift nogle saftige illustrationer. Kan læses fra ca. 11 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 13. apr. 2012

af

af

Kirsten Emdal

d. 13. apr. 2012

Bogen henvender sig til læsere af engelske klassikere og af socialrealistiske bøger samt til inkarnerede Dickens-fans.

Forfatteren er én af 1800-tallets største engelske forfattere. Denne uforkortede udgave af David Copperfield er udgivet i Rosinantes kendte Klassikerserie, hvor udstyr og layout er identisk med de tidligere udgivne titler. Bogen har et kortfattet forord af forfatteren samt et nyskrevet forord af Peter Laugesen. Desuden er der en meget nyttig personliste bagerst i bogen. Handlingen udspilles i 1800-tallets England og betragtes til dels som selvbiografisk. Efter mange år i den største elendighed vinder hovedpersonen da også til sidst berømmelse som forfatter.

Sammenlignet med 3 binds udgaven fra Hernovs Forlag fra 1983, som ligeledes er oversat af Eva Hemmer Hansen, er forskellen den, at den nye udgave har et 5-siders velskrevet forord af Peter Laugesen, hvorimod den gamle udgave er med de originale sort/hvide illustrationer af Phiz. Ellers er indholdet helt identisk.

Bogen holder stadig på trods af, at det er mere end 150 år siden, at den første gang blev udgivet. Det er altid dejligt med nye udgaver af klassikere, men jeg synes måske nok, at det til biblioteksbrug er problematisk med bøger på 980 sider. De holder ikke til mange udlån, selv om de er hæftede. Mange lånere er også kede af at sidde med så store og tunge bøger. Jeg vil i hvert fald anbefale, at man stadig beholder Hernovs 3 binds udgave fra 1983, som er langt mere holdbar til biblioteksbrug.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Tage Aarup (skole)

d. 18. dec. 2018

David Copperfield udkom første gang i 1850 og var med sine 1100 sider i originalværket næppe tænkt som en børnebog. Men siden er den så gentagne gange kommet i bearbejdede udgaver for børn. Demest almindelige der p.t. findes på bibliotekshylderne er nok en udg. fra Ungdommens Forlag (1968), som er på 224 sider, og en ill. Lademann-udgave fra 1975, som er på 145 sider. Og nu foreliggerher så en ny udgave fra Sesams Klassikere, som er på 114 sider - genfortalt og bearbejdet af Ulla Warren. Altså en så ganske væsentlig beskæring og reducering af det oprindelige, så man kunnefrygte, at kun skelettet var tilbage - men det er ikke tilfældet. Den bearbejdning, der her er foretaget, er absolut gjort på talentfuld vis, således at det foreliggende resultat ikke kun er enintroduktion til værket, men fremtræder som en selvstændig, velkomponeret og let læst bog, som man trygt kan anbefale til børn fra ca. 5. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Susanne Thøfner (børn)

d. 18. dec. 2018

Ulla Warren har her gendigtet D.C. på 120 sider. Udgaven fra Lademanns Junior-klassikere (1974) omfatter kun Davids drengeår, men her får vi hele D.C. genfortalt, så bogen slutter først, som ioriginalen, ved Davids første kones død og hans forlovelse med Agnes. Som følge af denne overvældende stofmængde virker D.C. sine steder så koncentreret, at det kan være svært at holde rede påpersonerne, men alt taget i betragtning har U.W. gjort et nydeligt og samvittighedsfuldt stykke arbejde med denne gendigtning; her er stadig en "duft af Dickens" tilbage trods den hårde beskæring.- Bogens tryk og omslag er pænt og diskret, svarende til de øvrige bind i serien. - Erik Brønnums langt tungere og mere omfattende udg. fra Ungdommens Forlag (4. udg. 1968) haves nok ikke længerepå de fleste biblioteker, så denne udg. må være et nødvendigt indkøb til alle børnebiblioteker; her er en chance for at se, at Uriah Heep ikke kun er et navn i musikverdenen. Fra ca. 12 år.


litteratursiden.dk

d. 7. maj 2012

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 7. maj 2012

En af verdenslitteraturens store udviklingsromaner – gribende, underholdende og fyldt med humor. Den myreflittige Dickens var en af victoriatidens største forfattere. Som andre af Dickens’ murstensrom...