Bøger / faglitteratur / udstillingskataloger

Daumier : karikaturens mester


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med udstilling på Gl. Holtegaard.

Om den franske kunstner Honoré Daumier (1808-1879) der i perioden 1830-1879 kommenterer fransk politik bl.a. gennem sine karikaturtegninger.

Indhold

  • Honoré Daumier : en mand af sin tid / Thomas Metzen

  • La Caricature / Thomas Metzen

  • Daumier i fængsel / Thomas Metzen

  • Om Honoré Daumier / Charles Baudelaire

  • Le Charivari / Charles Baudelaire

  • Samfundskritikeren Daumier / Charles Baudelaire

  • Robert Macaire / Charles Baudelaire

  • Hæslighedens æstetik - og et par streger af dansk karikaturhistorie / Martin Zerlang

  • Sene politiske værker / Martin Zerlang


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. aug. 2011

af

af

Alma Lind Jensen

d. 12. aug. 2011

For kunsthistorisk interesserede - især når det gælder bladtegning og karikatur.

Et flot og fyldigt udstillingskatalog fra Gl.Holtegårds udstilling af den franske karikaturtegner Honoré Daumier (1808-1879). Han lavede tegninger og fremragende litografier. Som alle andre karikaturtegnere spiddede han samtidens borgerskab og magthavere med sin karikerede streg - så provokerende, at han på et tidspunkt blev idømt 6 måneders fængsel for majestætsfornærmelse efter en tegning af borgerkongen Louis-Philippe - en periode i hans liv, der får et særskilt kapitel i bogen. Ellers findes bl.a. en artikel af Charles Baudelaire fra 1857, artikler om Daumiers tilknytning til bladene La Caricature og Le Charivari og om hans samfundskritik, samt en udmærket artikel om dansk karikaturhistorie fra Corsaren i 1800-tallet og frem til Muhammed-krisen. Karikaturtegningen har til alle tider bevæget sig på kanten af ytringsfriheden. Thomas Metzen, direktør på Gl.Holtegård indkredser kunstneren fint i sit forord.

Der findes adskillige bøger om bladtegnere, de danske især, men Daumier er også omtalt i forskellige værker om kunst. Folkets kærlighed vores styrke eller hvorfor bladtegning er kunst, 2010 er en fin gennemgang af genren og dansk bladtegnings historie gennem de sidste 100 år.

En aldeles pragtfuld læse-, kigge- og bladrebog, der åbner øjnene mere og mere, jo længere tid man fordyber sig. Men i bibliotekssammenhæng må den nok siges at appellere til en begrænset lånergruppe.