Bøger / faglitteratur / biografier

Dansksindet under ørnebanneret : en biografi om sønderjyden Johannes Christensen


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om Johannes Christensen (1896-1965) der blev født ind i en dansk familie syd for grænsen. Han gjorde tjeneste i den tyske hær under 1. verdenskrig, indtil han deserterede til Danmark, hvor han levede resten af sit liv i Odsherred og arbejdede for danskheden i Sydslesvig.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. nov. 2015

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 6. nov. 2015

Under 1. verdenskrig gjorde mange dansksindede tjeneste i den tyske hær, og flere har fortalt deres historie. Men hvad der skete derefter fortælles sjældnere. Historikere og andre med interesse for grænsespørgsmålet og lokalhistorie kan her læse om en af dem, der overlevede og fik et fuldt liv efterfølgende.

Johannes Christensen (1896-1965) blev født ind i en dansk familie syd for den daværende grænse. Som mange andre blev han indkaldt under 1. verdenskrig og gjorde tjeneste på Vestfronten indtil han deserterede til Danmark, hvor han levede resten af sit liv i Odsherred. JC engagerede sig dybt i grænsespørgsmålet resten af livet. Bogen er baseret på kildestudier og illustreret med private billeder fra JC's egen omgangskreds. Bogen er udstyret med noter og en omfattende litteraturliste.

Sune Wadskjær Nielsen fortæller Christensens historie detaljeret og uden svinkeærinder. Han skriver enkelt, men en smule omstændigt. De mange citater fra breve og artikler bringer os tæt på personen, men der kommer aldrig rigtigt liv i ham, og det er interessen for netop grænsespørgsmålet eller lokalhistorien på Holbækegnen, som skal bære læsningen af bogen.

Krestens breve og dagbøgerDanskere på Vestfronten 1914-1918 giver et indblik i en anden ung sønderjydes oplevelser i tysk krigstjeneste mens den brede historie om dansksindede i tysk tjeneste kan læses i Danskere på Vestfronten 1914-1918Krestens breve og dagbøger giver et indblik i en anden ung sønderjydes oplevelser i tysk krigstjeneste mens den brede historie om dansksindede i tysk tjeneste kan læses i .