Bøger / faglitteratur

Danske tilstande - norske tilstande : forskelle og ligheder under tysk besættelse 1940-45


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


En række norske og danske forskere afdækker nye perspektiver og ny viden om de to landes forhold under den 2. verdenskrig og sammenligner de vigtigste begivenheder, problemstillinger og udviklingslinjer.

Indhold

Besættelse - dansk og norsk / Hans Fredrik Dahl og Hans Kirchhoff. 1940: Suverænitet og demokrati under angreb (Iselin Theien: Det politiske system og den tyske besættelse i året 1940. Niels Wium Olesen: 1940 i dansk politik). Politik og forvaltning under fremmed herredømme (Ole Kristian Grimnes: Okkupation og politik. Bo Lidegaard: Samarbejdspolitikkens indre spænding). De økonomiske relationer - suverænitet og samarbejde (Harald Espeli: De økonomiske relationer mellem Tyskland og Norge 1940-45 - med et sideblik til Danmark. Joachim Lund: Det økonomiske forhold mellem Tyskland og Danmark 1940-45). Modstandsbevægelsen (Lars Borgersrud: Modstandsbevægelsen i Norge - forudsætninger, fremvækst og struktur. Esben Kjeldbæk: Modeliten - den danske modstandsbevægelses oprindelse og sammensætning). Jødeforfølgelserne (Bjarte Bruland: Jødeforfølgelserne i Norge. Hans Kirchhoff: Holocaust i Danmark). Overgangen til freden (Ole Kristian Grimnes: Fra krig til fred. Michael Kjeldsen: Mellem opgør og demokrati - om normaliseringen i Danmark maj-oktober 1945). Retsopgøret (Hans Fredrik Dahl: Retsopgøret i Norge efter 1945. Lars-Erik Vaale: Retsopgøret og dødsstraffen i Norge 1945-50. Ditlev Tamm: Retsopgøret i Danmark). Okkupationen og besættelsen efter 1945 - reception og erindring (Jon Reitan: Anden Verdenskrigs receptionshistorie i Norge. Claus Bryld: Krig og besættelse i nutidens spejl - en sammenligning af Danmark, Sverige og Norge)


Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. apr. 2010

af

af

Hans Michelsen

d. 21. apr. 2010

Bogen er et historisk-fagligt værk om Danmark og Norge under 2. verdenskrig, men den kan læses af og henvender sig ud over til fagfolk også til alment interesserede læsere.

Bogen præsenterer ikke egentlige komparative analyser, selvom det er muligt at sammenligne tilstanden i Danmark og Norge under 2. verdenskrig, fordi lighederne er større end forskellene. Derimod behandles forskellige centrale temaer i særskilte kapitler fx suverænitet, politik og forvaltning, økonomi, modstandsbevægelse, jødeforfølgelser og retsopgør i landene af henholdsvis en dansk og en norsk forsker. Til slut beskrives receptionshistorien i Danmark og Norge i en slags forskningsoversigt, hvor Claus Bryld dog til sidst også inddrager de særlige svenske forhold, der havde indflydelse både i Danmark og Norge. Alle forfattere er hver for sig specialist i besættelsestidens historie.

Litteraturen om besættelsestiden er uudtømmelig; i nærværende værk er der en glimrende dansk-norsk litteraturliste om bogens emner, der ikke er belyst tilstrækkeligt i andre publikationer.

Det gode og vigtige ved denne fremstilling er, at førende danske og norske forskere afdækker nye perspektiver og præsenterer den nyeste viden. For første gang bliver det muligt at sammenligne de vigtigste begivenheder, problemstillinger og udviklingslinjer i den danske og norske besættelsestids historie.


Berlingske tidende

d. 21. maj 2010

af

af

Bent Blüdnikow

d. 21. maj 2010


Weekendavisen

d. 7. maj 2010

af

af

Tom Buk-Swienty

d. 7. maj 2010


Kristeligt dagblad

d. 21. juni 2010

af

af

Aage Trommer

d. 21. juni 2010


Militært tidsskrift

Årg. 139, nr. 3 (2010)

af

af

Poul Grooss

Årg. 139, nr. 3 (2010)



Informationer og udgaver