Gå til indholdDanske tilstande - norske tilstande : forskelle og ligheder under tysk besættelse 1940-45


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

406 sider

Udgivet

2010

Originaludgave

2010


Beskrivelse


En række norske og danske forskere afdækker nye perspektiver og ny viden om de to landes forhold under den 2. verdenskrig og sammenligner de vigtigste begivenheder, problemstillinger og udviklingslinjer


Anmeldelser (6)


21. apr. 2010

Bogen er et historisk-fagligt værk om Danmark og Norge under 2. verdenskrig, men den kan læses af og henvender sig ud over til fagfolk også til alment interesserede læsere.

Bogen præsenterer ikke egentlige komparative analyser, selvom det er muligt at sammenligne tilstanden i Danmark og Norge under 2. verdenskrig, fordi lighederne er større end forskellene. Derimod behandles forskellige centrale temaer i særskilte kapitler fx suverænitet, politik og forvaltning, økonomi, modstandsbevægelse, jødeforfølgelser og retsopgør i landene af henholdsvis en dansk og en norsk forsker. Til slut beskrives receptionshistorien i Danmark og Norge i en slags forskningsoversigt, hvor Claus Bryld dog til sidst også inddrager de særlige svenske forhold, der havde indflydelse både i Danmark og Norge. Alle forfattere er hver for sig specialist i besættelsestidens historie.

Litteraturen om besættelsestiden er uudtømmelig; i nærværende værk er der en glimrende dansk-norsk litteraturliste om bogens emner, der ikke er belyst tilstrækkeligt i andre publikationer.

Det gode og vigtige ved denne fremstilling er, at førende danske og norske forskere afdækker nye perspektiver og præsenterer den nyeste viden. For første gang bliver det muligt at sammenligne de vigtigste begivenheder, problemstillinger og udviklingslinjer i den danske og norske besættelsestids historie.

Lektørudtalelse

Af

Hans Michelsen

Historisk tidsskrift

Af

Palle Roslyng-Jensen

Bd. 110, h. 1 (2010)

Berlingske tidende

Af

Bent Blüdnikow

d. 21. maj. 2010

Weekendavisen

Af

Tom Buk-Swienty

d. 7. maj. 2010

Kristeligt dagblad

Af

Aage Trommer

d. 21. jun. 2010

Militært tidsskrift

Af

Poul Grooss

Årg. 139, nr. 3 (2010)


Informationer og udgaver

Bog

2010