Bøger / faglitteratur

Danske rejsende cirkus- og gøglerslægter


Beskrivelse


Samlet oversigt over de 13 omrejsende familier, kaldet sigøjnere, som har grundlagt de danske cirkus samt 25 andre familier, der har markeret sig i det danske samfund som cirkusfolk og gøglere.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. dec. 2011

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 1. dec. 2011

Målgruppen er de som i detaljen interesserer sig for danske cirkus- og gøglerslægter. Også brugbar for egentlig slægtsforskning, hvis man fx i jagten på sine egne aner er stødt på en mulig forbindelse til de familieslægter bogen fortæller om.

2. reviderede og udvidede udgave af bogen, nu på 431 s. mod 364 s. i 1. udg. 2. udg. har nyt forord af Anders Enevig, der bl.a. gengiver et brev fra en kvinde, som finder sine rødder i én af bogens beskrevne familier. Begge udgaver har desuden et forord på tysk, der for mange cirkus- og gøglerslægter er det fælles sprog. Anders Enevig fortæller i sin indledning om sit motiv for at skrive bogen. Han er tidligere politibetjent, bl.a. på Nørrebro, og fortæller entusiastisk om sit imponerende arbejde med at indsamle oplysninger om de 38 familieslægter i bogen. Heraf er de 13 familier grundlæggere af alle gamle danske cirkus. Efter indledningen følger beskrivelser af de 38 familier. For hver familie følges en familiehistorik af metodiske slægtstavler, slægtled for slægtled. Genkendelige navne for mig er selvfølgelig Benneweis, Enoch og Miehe, men fx også navne som Price, Belli og Renard vækker genklang.

2. reviderede og udvidede udg. af 1. udg. fra 2004, der har titlen: Cirkus- og gøglerslægter : miljø og stamtavler. Anders Enevig har fx også skrevet Sigøjnere, tatere og danske rejsende.

For større biblioteker. Har man allerede 1. udg. bør denne kasseres til fordel for 2. udg.