Bøger / faglitteratur / bibliografier

Dansk-tyske krige : kulturliv og kulturkampe


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Analyser af hvordan dansk-tyske krige mellem ca. 1850-1950 er blevet fortolket inden for litteratur, billedkunst, film og populærkultur og hvordan krigene har påvirket hverdagsliv, kollektiv erindring og dansk national selvforståelse.

Indhold

  • Krige og kultur i dansk-tysk perspektiv / Torben Jelsbak og Anna Sandberg

  • Krig i naboskabet / Steen Bo Frandsen

  • De slesvigske krige og billedkunsten / Karina Lykke Grand

  • Georg Brandes i Berlin efter 1864 / Anna Sandberg

  • Danske forfatteres dobbeltblik på 1864 / Monica Wenusch

  • 1864 som musical / Stephan Michael Schröder

  • 1864 i 1914. Julie K. Allen / Martin Zerlang

  • Våbenbrødre? / Martin Zerlang

  • Schreckgespenst aus Dänemark / Isak Thorsen

  • Kunstkrig på dansk jord / Rasmus Kjærboe

Se alle (15)

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. juli 2020

af

af

Christian Hundebøl Høj

d. 6. juli 2020

Forskningsartikler om hvordan de dansk-tyske krige mellem ca. 1850 og 1950 har sat præg på hverdagsliv, kollektiv erindring og dansk selvforståelse, som man kan spore det i litteratur, billedkunst, film og populærkultur. En kulturvidenskabelig bog for læsere med interesse for forholdet mellem Tyskland og Danmark samt dansk nationalisme.

"I krigs- og krisetider udfordres kultur og fællesskab." Bidragene til samlingen har forskellige vinkler på det brede emne og analyserer fx forskelle mellem danske og tyske forfatteres skildring af krigen i 1864 og 1. verdenskrig, 1. verdenskrigs indflydelse på dansk stumfilms guldalder og hvordan besættelsestiden blev en konfliktzone i dansk efterkrigslitteratur.

Glimrende forskningsformidling om det komplekse forhold mellem Danmark og Tyskland, med Tyskland ofte set i rollen som "de andre", "vi danskere" har afgrænset os fra, som dem/det "vi" ikke er, samtidig med at Danmark, på den ene side med venskabsaftaler og den anden side med væbnede konflikter, har været i tæt forbindelse med Tyskland. En meget fin og grundig udgivelse.

Om samme emne findes også 1908Efter 1864Konfliktzonen Danmark - et snapshot af de kulturelle relationer mellem Tyskland og Danmark, Efter 1864 og Konfliktzonen Danmark - stridende fortællinger om nyere dansk historieOm samme emne findes også 1908 - et snapshot af de kulturelle relationer mellem Tyskland og Danmark, og Konfliktzonen Danmark - stridende fortællinger om nyere dansk historieOm samme emne findes også 1908 - et snapshot af de kulturelle relationer mellem Tyskland og Danmark, Efter 1864 og - stridende fortællinger om nyere dansk historie.


Kristeligt dagblad

d. 31. aug. 2020

af

af

Lars Hovbakke Sørensen

d. 31. aug. 2020



Informationer og udgaver