Bøger / faglitteratur

Dansk jødisk historie i Anden Verdenskrigs epoke : en antologi


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

Bjarke Følner: Dansk Jødisk Museums samling - en præsentation. Jødisk liv og levevilkår i mellemkrigstid og besættelsestid (Hans Bonde: Davidstjerne kontra hagekors : de danske jøder i besættelsens idræt. Martin Schwarz Lausten: Holdninger i folkekirken til zionismen og antisemitismen. Brian Arly Jacobsen: Jøder på den politiske dagsorden fra 1903-45). Flugt, forfølgelse og deportation (Kirsten Lylloff: Indrejse nægtet - efter 1945 : en jødisk emigrants historie. Lone Rünitz: "Liga-børnene" og jødeaktionen i oktober 1943. Karin Kvist Geverts: Mottagningen av de danska judiska flyktingarna i oktober 1943 och den svenska flyktningpolitikens janusansikte. Silvia Goldbaum Tarabini Fracapane: Jøder fra Danmark i Theresienstadt). Erindringskultur (Elisabeth Rasmussen: Jødiske landvæsenselevers erindringer om Danmark 1938-1945. Yael Enoch: Vi var børn i oktober 1943 : erindringer om flugten til Sverige. Jacob Lund: "Blomst fra vores have" - om vidnesbyrdets æstetiske aspekt. Morten Thing: At være jøde : religion eller etnicitet?)


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. mar. 2011

af

af

Anny Skov Madsen

d. 11. mar. 2011

Dansk-jødisk historie under 2. verdenskrig vil interessere den alment orienterede læser og give indsigt i den nyeste forskning på området. De enkelte artikler, som ofte er skrevet på baggrund af et større værk, vil også kunne anvendes i opgavesammenhæng på gymnasieniveau.

En række artikler af forskellige forskere formidler viden fra et forskningsseminar, der var arrangeret af Dansk Jødisk Museum, i 2009 om dansk jødisk historie omkring 2. verdenskrig. Bidragene spænder fra hverdagsliv i mellemkrigstid og besættelsestid til flugt, forfølgelse, deportation og personlige erindringer, der sættes ind i en kollektiv og national kontekst. Desuden er der en præsentation af Dansk Jødisk Museums samling og opgaver. Alle bidrag er med noter og litteraturhenvisninger.

S. L. Bak: Ikke noget at tale om, 2010 er om jøders krigsoplevelser fra 1943-45.

Antologien spænder over mange sider (også de mere kontroversielle sider) af jødernes liv og vilkår i perioden. På forholdsvis få sider er det lykkedes for de forskellige forskere med bidrag fra personlige interviews at give indsigt i nye sider af levevilkårene i en anstrengt periode, samtidig med at vi får perspektiv på den officielle politik og konsekvenserne heraf. De personlige vidnesbyrd sættes ind i en forskningsmæssig diskussion. En flot formidlet bog, der kan skabe ny interesse om vigtige sider af danmarkshistorien.