Gå til indholdDansk film under nazismen


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

510 sider: ill.

Udgivet

2014

Originaludgave

2014


Beskrivelse


Baseret på arkivforskning, hvor frihedskæmperne fra Gruppe 1944 stjal bl.a. korrespondancer, der dokumenterer den danske filmbranches samarbejde med nazisterne under besættelsen. Fx blev jøder udelukket fra rollelisterne for at tækkes magthaverne. Indeholder også bl.a. den danske stats reaktion på tyskernes filmkulturelle offensiv i Danmark


Anmeldelser (5)


25. apr. 2014

Populærvidenskabeligt værk om dansk filmbranches samarbejde med nazisterne under besættelsen. For interesserede i filmhistorie bl.a. om fordums folkekære instruktører og skuespilleres ageren i perioden. Kan også læses som en fortælling om dansk erhvervslivs zigzagkurs i perioden.

Forfatteren, som er filmhistoriker, takker i indledningen frihedskæmperne fra Gruppen 1944. De stjal i april 1944 over en halv million dokumenter fra Det Tyske Handelskammer. Bl.a. breve og korrespondancer, der dokumenter filmbranchens samarbejde med tyskerne. Fx blev jøder udelukket fra rollelisterne for at tækkes magthaverne. Bogen indeholder 4 afsnit, der omhandler tiden før besættelsen, branchens samarbejde, den danske stats reaktion på tyskernes filmkulturelle offensiv i Danmark og endelig en opsummering. Teksten ledsages af illustrationer og QR-koder til hidtil usete filmklip. Afsluttes med forventelige noter, referencer og registre.

Bogen Filmen i Danmark fra 1983 har et solidt kapitel om besættelsestiden.

Vigtigt værk baseret på arkivforskning om den danske filmbranches samarbejde med nazisterne under besættelsen. Endnu en brik er lagt i det store puslespil, hvor eftertiden får et mere nuanceret billede af dansk erhvervslivs dilemmaer og beslutninger i perioden. Spændende læsning for alle med interesse for emnet.

Lektørudtalelse

Af

Conni Boll Christensen

Mediekultur [online]

Af

Gunhild Agger

Vol. 32 no. 60 (2016)

Berlingske tidende

Af

Bent Blüdnikow

d. 5. maj. 2014

Jyllands-posten

Af

Johs. H. Christensen

d. 31. maj. 2014

Information

Af

Niels Wium Olesen

2014-05-30


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2015

Bog

2014

Ebog

2014