Bøger / faglitteratur til børn / danske sagn

Danmarkshistorier for børn. Bind 1


Beskrivelse


25 fortællinger der strækker sig fra sagnkongerne til hekseprocessen mod Maren Spliid og Christian den Fjerdes barndom og ungdom.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. juli 2002

af

af

Helle Andersen (skole)

d. 12. juli 2002

En fremragende oplæsningsbog til forældre og lærere, der ønsker at give børn viden om landets historie med vigtige begivenheder og berømte personer. Kapitlerne kan også læses uafhængigt af hinanden og fint supplere ved emnearbejde i historie i 5.-6. kl. Bogens intention er ikke at gennemgå hele danmarkshistorien, men at fortælle danmarkshistorier. Stort fagligt overblik og engagement præger de 25 fortællinger, og sproget gør indholdet levende og har en let reflekterende facon. Bogen er kronologisk bygget op fra år 100 f.Kr. til 1600 tallet, hvilket billedtidstavlen først og sidst i bogen markerer. I starten romernes beretninger om de barbariske kimbreres vej mod Rom, så sagnkongerne Dan, Skjold, Amled, helten Regnar Lodbrog og de første vikingers plyndring af irske klostre og senere bosættelser rundt om i Europa. Sprudlende kongehistorier om Valdemar, Margrete, Erik af Pommern, Chr. II og Chr. IV. Forvirrede kampe om et katolsk eller protestantisk Danmark hører også med. Den sorte Død og epidemi forklares grundigt, og Maren Spliid bliver et velskrevet drama. De smukke illustrationer er holdt i klare farver, og for- og bagsiden viser gode eksempler på persongalleriet. Et fornemt og tiltrængt bidrag til formidling af vores fælles kulturgods.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. juli 2002

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 12. juli 2002

Et ret så spændende historisk indlæg fra spindesiden. - Hvordan skal det så forstås? Jo, Helleberg vælger ikke bare at genfortælle de gamle sagn og beretninger om Amled, Knud Lavard, Liden Kirsten, Skipper Klement m.fl. op til den unge Chr. 4. på traditionel facon, men forskubber synsvinklen, går bag om personernes baggrunde og tanker og giver især historiens kvinder ekstra fylde. Det er der faktisk kommet en rigtig god danmarkshistorie for børn ud af med dette bind som 1. del. De gamle kongesagn og middelalderhistorien udgør et fascinerende underholdningspotentiale, som er næsten umuligt at tabe på gulvet. Her fornægter Hellebergs baggrund som forfatter af historiske romaner sig ikke. Hun er tro mod ånden i forlægget, men tager sig som Lauring og andre populærhistorikere også visse friheder til at fabulere. Jeg synes fabulering i de 25 fortællinger er vellykket og bibringer ekstra facetter i forhold til fx Saxos maskuline vinkel. Måske den også kan vække større interesse for denne del af vores første danske kulturhistoriske arv - specielt hos pigerne. En fin supplering inden for emnet. Eneste svage punkt er Würgler Hansens stive personer i de tegnede illustrationer, som blot ledsager teksten uden at tilføje ekstra dimensioner.


Børn & bøger

Årg. 55, nr. 6 (2002)

af

af

Kirsten Aggerholm

Årg. 55, nr. 6 (2002)