Bøger / faglitteratur

Danmarks oldtid i landskabet


Beskrivelse


Danmarks mange gravhøje, stendysser og jættestuer bliver sat i sammenhæng med landskabets udformning, både historisk og nutidigt. Fra de ældste spor efter mennesker fra ca. 12.000 f.Kr. til slutningen af vikingetiden i ca. 1050 føres læseren gennem stenalder, bronzealder og jernalder.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. aug. 2019

af

af

Martin Minka Jensen

d. 12. aug. 2019

Kaffebordsbog om den danske oldtid. Danmarks mange stendysser og jættestuer bliver sat i kontekst med landskabets udformning, både historisk og nutidigt. For læsere interesseret i historie og natur.

Stort værk med fotos fra det danske landskab. I korte kapitler bliver læseren præsenteret for i alt 72 steder i Danmark, hvor der findes levn fra oldtiden. Fra de ældste spor efter mennesker i ca. 12.000 f.Kr. til slutningen af vikingetiden i ca. 1050, bliver de forskellige fortidslevn og deres indvirkning på naturen belyst. I nogenlunde kronologisk form, føres læseren gennem stenalder, bronzealder og jernalder. Særligt de mange gravhøje, jættestuer og stendysser dokumenteres.

Oldtidens spor i det danske landskab er værkets kardinalpunkt, så den bevæger sig mellem historie, arkæologi og geografi. Der skabes en art vandring gennem det danske landskab belyst via levn fra oldtiden. Da de i alt 72 steder beskrives i hvert sit selvstændige kapitel, forekommer der gentagelser af fagbegreber. Fokus på påvirkningen af naturen og landskabet gør, at bogen ikke kun henvender sig til historisk interesserede, men også naturinteresserede. Bogens udstyr er veludført. De mange flotte fotografier supplerer de relativt kortfattede tekster glimrende.

Jørgen Jensens 4-bindsværk "Danmarks oldtid", der er blandt de mest anerkendte værker om perioden, blev senere samskrevet og redigeret til en 1-bindsudgave af Gert Posselt, .


Weekendavisen

d. 16. aug. 2019

af

af

Morten Beiter

d. 16. aug. 2019