Bøger / faglitteratur

Danmarks konger og regenter : fra Hugleik til Margrethe 2.


Beskrivelse


[Bogen] er en anderledes Danmarkshistorie af historikeren og forfatteren Henning Dehn-Nielsen. Den fokuserer på de mænd og kvinder, der med få afbrydelser i snart 1500 år har ledet og styret det danske rige i medgang og modgang.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. nov. 2010

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 19. nov. 2010

For alle historieinteresserede, der vil læse om den danske kongeslægt.

Blandt de ofte kulørte bøger om kongehuset her op mod jul skiller denne sig ud som historisk hovedværk med en fin forening af faglighed og populærhistorie. Værket følger som tidligere udgaver den danske kongerække kronologisk tilbage til Hugleik (død 515) over Gorm den Gamle og valgkongerne indtil Valdemar den Store indførte arvekongedømmet og gennem Christian/Frederik rækken til Margrethe II. Bogen er på mange måder en slags kongehusets slægtshistorie, men også i høj grad en udmærket danmarkshistorie. Spændende læsning især hvor forfatteren arbejder med kildekritik og sammenligning direkte i fremstillingen og valuerer fx Saxo og Politikens danmarkshistorie og resultaterne fra forskellige arkæologiske udgravninger af kongegravene fx Jelling op mod hinanden.

Der var tidligere udgaver 1996 og 1999. Generelt er ændringer få og små bortset fra et totalt udskiftet billedmateriale og en hårdt tiltrængt ajourføring under Margrethe II med såvel Mary, Marie, de nye børnebørn helt op til de nu ventede tvillinger. Illustrationerne er suppleret af fyldige stamtavler og navneregister.

Hovedværket om Danmarks konger og regenter forligger nu i ajourført udgave, der i kraft af 11 års udvikling og total udskiftning af billedmateriale og essentielle oplysninger om Margrethe II bør afløse tidligere udgaver.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. okt. 1996

af

af

Hans Michelsen

d. 21. okt. 1996

Den danske konge-og regentrække kan føres tilbage til Hugleik (død 515), ja endda endnu længere, men dér bliver kilderne mere litterære end historiske. I bogen placeres regenterne i kronologisk, fremadskridende orden. På denne måde bliver bogen også en Danmarkshistorie, ofte set fra regentens synsvinkel. Til hver regent findes en eller flere ill., der ofte er af malerier på Frederiksborg, men også prægnante genstande som Chr.IVs krone eller dronning Margretes sarkofag (hvor jeg ville foretrække den ægte vare (eller forarbejdet i Lübeck) fremfor et billede af en afstøbning). Det er en god bog, der ikke i teksten er hæmmet af noter m.v., og den supplerer/bygger bl.a. på Gyldendal og Politikens Danmarkshistorie (1988-91), Erik Kjersgaards nye store Danmarkshistorie (1987 ff), Palle Lauring: Danmarks konger (1979) og Benito Scocozza: Danmarkshistoriens hvem, hvad og hvornår (1994). Den vil interessere enhver historieinteresseret, der vil læse om kongers og dronningers liv, men der er altså mere rigshistorie end biografi i bogen - en flot afvejning. Inde i teksten er opstillet stamtavler, ligesom et nyttigt navneregister afslutter. Kjeld Brandt omslag med 6 portrætter.


Jyllands-posten

d. 5. jan. 2011

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 5. jan. 2011


Kristeligt dagblad

d. 14. nov. 1996

af

af

Claus Bjørn

d. 14. nov. 1996


Weekendavisen

d. 5. mar. 1999

af

af

Anne Knudsen

d. 5. mar. 1999