Gå til indholdBøger / faglitteratur / bibliografi

Danmarks første lydoptagelser : Edisons fonograf i 1890'ernes København


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

1 bog 2 cd'er 268 sider: ill. (nogle i farver) ; 28 cm

Udgivet

2017

Genre og formbibliografi
Målgruppe

til voksne


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. nov. 2017

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 30. nov. 2017

Spændende beretning om fonografens succesfulde indtog i København i 1889 og de personligheder, der blev optaget. For læsere interesserede i fonografens historie eller periodens kulturpersonligheder.

En efterårsdag i København i 1889 præsenterede generalkonsul Gottfried Moses Ruben, som den første i Danmark, fonografen eller talemaskinen som den først blev kaldt. Ruben havde tidligere på året erhvervet sig generalagenturet for Edison-selskabet i Norden og begyndte nu med stor succes at optage en række af tidens kendte sangere og skuespillere som fx Elith Reumert og Olaf Poulsen, som han mod betaling lod publikum høre. Mange af disse optagelser har overlevet, og de 154 fonografvalse udgør det der i dag kaldes Ruben-samlingen, hvoraf de fleste kan høres online på det Kgl. Biblioteks hjemmeside. Udgivelsen er skrevet af lektor i musikvidenskab Steen Kaargaard Nielsen og tidligere lydteknisk konsulent Claus Byrith, som begge har været med til at digitalisere samlingen. Et udvalg kan høres på de to medfølgende CD'ere, hvis indhold også er transskriberet til bogen.

Velskrevet og gennemarbejdet værk, som gør kulturhistorien levende ved at sætte lyd på. Det er både historien om fonografens indtog og teknikken bag, men er også en interessant fortælling om de nu mere eller mindre ukendte kunstnere som optrådte i periodens København. Den er fagligt let at gå til med mange illustrationer og kan læses uden særlige forudsætninger.

Der findes ikke andet om emnet.


Berlingske tidende

d. 16. jan. 2018

af

af

Søren Schauser

d. 16. jan. 2018Informationer og udgaver

2017

Bog / Lyd (cd)

Det Kongelige Bibliotek,Aarhus Universitetsforlag